Τι είναι η οδοντική πλάκα;

Η οδοντική πλάκα είναι ένα κολλώδες στρώμα που αναπτύσσεται στα δόντια σας και επηρεάζει όλους. Το καθημερινό βούρτσισμα και το νήμα, καθώς και τακτικά ταξίδια στον υγιεινολόγο είναι απαραίτητα για να το κρατήσετε μακριά. Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, η πλάκα έχει τη δυνατότητα να οδηγήσει σε τερηδόνα, ουλίτιδα και διάφορα άλλα προβλήματα στοματικής υγείας.

Τι είναι η πλάκα;

Η πλάκα είναι ένα κολλώδες, άχρωμο φιλμ βακτηρίων που σχηματίζεται στα δόντια και τα ούλα σας. Η πλάκα επηρεάζει τους πάντες και σχηματίζεται φυσικά κατά τη διάρκεια της ημέρας ως αποτέλεσμα της συσσώρευσης σάλιου, σωματιδίων τροφής και βακτηρίων στο στόμα. Αν και όλοι έχουν οδοντική πλάκα σε κάποιο βαθμό, όταν δεν αφαιρείται αποτελεσματικά μέσω των κατάλληλων πρακτικών στοματικής υγιεινής, η πλάκα μπορεί να είναι πραγματικό πρόβλημα για τα δόντια και τα ούλα σας.

Από τι αποτελείται η οδοντική πλάκα;

Η οδοντική πλάκα είναι τα βακτήρια στο στόμα σας που τρέφονται με υπολείμματα τροφών όπως σάκχαρα και υδατάνθρακες όταν τρώμε. Αυτό διασπά το φαγητό σε μια κολλώδη, όξινη μεμβράνη που σχηματίζει ένα στρώμα πάνω από τα δόντια.

Πώς μοιάζει η πλάκα;

Η οδοντική πλάκα είναι άχρωμη έως ότου συσσωρευτεί και στη συνέχεια εμφανίζεται λευκή, ωστόσο μπορεί να αλλάξει χρώμα ανάλογα με τους τύπους τροφών και ποτών που καταναλώνετε και τα οποία κολλάνε στα σωματίδια της πλάκας. Ποτά όπως το τσάι, ο καφές και το κόκκινο κρασί είναι οι κύριοι ένοχοι όταν πρόκειται να λεκιάσουν την πλάκα και να την κάνουν ορατή.

Πώς σχηματίζεται η πλάκα;

Ο σχηματισμός πλάκας ξεκινά όταν τα βακτήρια στο στόμα σας συνδυάζονται με τα σάκχαρα και τα άμυλα από τα τρόφιμα που καταναλώνετε. Αυτή η αλληλεπίδραση παράγει οξέα που προσβάλλουν το σμάλτο, το προστατευτικό εξωτερικό στρώμα των δοντιών σας. Με την πάροδο του χρόνου, εάν δεν αφαιρεθεί με τακτικό βούρτσισμα και χρήση οδοντικού νήματος, η πλάκα σκληραίνει σε πέτρα, μια πιο επίμονη και επιβλαβή ουσία.

Τι είναι ταρτάρ;

Η πέτρα, επίσης γνωστή ως οδοντική πέτρα, είναι σκληρυμένη πλάκα. Εάν δεν αφαιρείτε την πλάκα τακτικά με το καθημερινό βούρτσισμα και το νήμα, θα μετατραπεί σε πέτρα που δεν μπορεί να βουρτσιστεί ή να αφαιρεθεί με οδοντικό νήμα. Μόνο ένας οδοντίατρος ή υγιεινολόγος μπορεί να αφαιρέσει την πέτρα, επομένως είναι σημαντικό να την αποτρέψετε όσο περισσότερο μπορείτε.

Φθορά των δοντιών

Με την πάροδο του χρόνου, τα οξέα της πλάκας εξασθενούν το σμάλτο των δοντιών σας, οδηγώντας σε τερηδόνα και τερηδόνα.

Είναι εξαιρετικά σημαντικό να γίνονται τακτικοί οδοντιατρικοί έλεγχοι για την ανίχνευση και αντιμετώπιση πρώιμων σημείων τερηδόνας, ώστε να αντιμετωπιστεί το συντομότερο δυνατό.

Ασθένεια των ούλων

Η συσσώρευση πλάκας μπορεί να ερεθίσει και να ερεθίσει τα ούλα, οδηγώντας σε ουλίτιδα, η οποία εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία μπορεί να εξελιχθεί σε περιοδοντίτιδα, μια πιο σοβαρή μορφή ουλίτιδας που μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια δοντιών.

Κακή αναπνοή

Τα βακτήρια της πλάκας απελευθερώνουν άσχημα αέρια, συμβάλλοντας στην επίμονη κακοσμία του στόματος.

Η διατήρηση της καλής στοματικής υγιεινής είναι ζωτικής σημασίας για την αποφυγή της κακοσμίας του στόματος που προκαλείται από την πλάκα.

Σχηματισμός πέτρας

Όταν η πλάκα σκληραίνει σε πέτρα, γίνεται δύσκολο να αφαιρεθεί με τακτικό βούρτσισμα.

Πώς να αποτρέψετε την οδοντική πλάκα

Βουρτσίστε τα δόντια σας τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα για δύο λεπτά χρησιμοποιώντας φθοριούχο οδοντόκρεμα. Συνιστούμε να χρησιμοποιήσετε μια ηλεκτρική βούρτσα με μαλακές τρίχες για να αποφύγετε την καταστροφή του σμάλτου σας.

Τακτική χρήση οδοντικού νήματος

Χρησιμοποιήστε οδοντικό νήμα καθημερινά για να αφαιρέσετε την πλάκα και τα σωματίδια τροφής ανάμεσα στα δόντια σας. Οι σωστές τεχνικές οδοντικού νήματος είναι απαραίτητες για να αφαιρέσετε όσο το δυνατόν περισσότερα υπολείμματα τροφής από τα κενά στα δόντια σας.

Μασήστε τσίχλα χωρίς ζάχαρη

Εάν δεν μπορείτε να βουρτσίσετε αμέσως μετά το φαγητό ή το ποτό, μασήστε τσίχλα χωρίς ζάχαρη για να σας βοηθήσει να απομακρύνετε τα υπολείμματα ανάμεσα στα δόντια σας.

Τακτικοί οδοντιατρικοί έλεγχοι

Η έγκαιρη ανίχνευση της πλάκας θα διασφαλίσει ότι η παρέμβαση μπορεί να γίνει την κατάλληλη στιγμή, αποτρέποντας την εξέλιξη των οδοντικών προβλημάτων που σχετίζονται με την πλάκα.

Υγιεινή διατροφή

Προσπαθήστε να περιορίσετε τα ζαχαρούχα και αμυλούχα τρόφιμα καθώς συμβάλλουν στη συσσώρευση πλάκας. Μια ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε ασβέστιο συνιστάται για τη βέλτιστη στοματική υγεία.