Πόσα δόντια έχουν οι ενήλικες;

Το να διατηρείτε τα δόντια σας υγιή είναι ένα σημαντικό μέρος της διατήρησης της υγείας σας γενικά, και αυτό περιλαμβάνει τη διασφάλιση ότι τα δόντια σας έχουν μεγαλώσει σωστά και με τους σωστούς αριθμούς. Αλλά πόσα δόντια έχουν οι ενήλικες, αφού έχουν χάσει όλα τα γαλακτοκομικά τους δόντια (αλλιώς γνωστά ως βρεφικά ή γαλακτοκομικά δόντια);

Πόσα δόντια ενηλίκων έχετε;

Οι περισσότεροι ενήλικες έχουν 32 δόντια, μόλις μπουν όλα τα δόντια τους. Αυτό πιθανότατα θα συμβεί όταν ένα άτομο φτάσει στην ηλικία μεταξύ 12 και 14 ετών. , αλλά αυτό είναι ένα ασυνήθιστο περιστατικό.

Τα παιδιά συνήθως έχουν μόνο 20 δόντια μόλις βγουν όλα τα μωρά τους, καθώς το στόμα τους δεν είναι ακόμη αρκετά μεγάλο για να χωρέσει όλα τα δόντια που θα χρειαστούν καθώς θα ενηλικιωθούν. Κατά μέσο όρο, θα αρχίσουν να τα αποκτούν στην ηλικία των έξι μηνών, με το πρώτο από τα ενήλικα δόντια τους να αρχίζει να εμφανίζεται όταν είναι μεταξύ πέντε και επτά ετών.

Πόσα δόντια έχουν οι ενήλικες από πάνω;

Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν ίσο αριθμό δοντιών στην επάνω και στην κάτω σειρά των δοντιών τους. Ως εκ τούτου, οι περισσότεροι ενήλικες θα έχουν 16 δόντια στο πάνω μισό της γνάθου τους.

Πόσα δόντια κυνόδοντα έχουν οι ενήλικες;

Τόσο οι ενήλικες όσο και τα παιδιά έχουν τον ίδιο αριθμό ενηλίκων δοντιών, καθώς αυτά είναι τα αιχμηρά, μυτερά δόντια που βρίσκονται δίπλα στους επάνω και κάτω κοπτήρες σας. Καθώς έχετε έναν και στις δύο πλευρές και των δύο σετ κοπτών, θα έχετε συνήθως τέσσερα κυνόδοντα.

Πόσα κάτω δόντια έχουν οι ενήλικες;

Εάν ένα άτομο δεν υποστεί τραυματισμό ή δεν προσβληθεί από ασθένεια που έχει ως αποτέλεσμα να χάσει ένα ή περισσότερα δόντια, ένας ενήλικας θα έχει συνήθως τον ίδιο αριθμό δοντιών στο κάτω μισό της γνάθου του με το πάνω μέρος. Αυτό σημαίνει ότι θα έχουν 16 δόντια στην κάτω σειρά καθώς και στην επάνω σειρά.

Πόσα γομφίια δόντια έχουν οι ενήλικες;

Όταν τα δόντια σας μπουν για πρώτη φορά, και όλα τα πρώτα χρόνια της ζωής σας, θα έχετε οκτώ γομφίους. Ωστόσο, αυτό αλλάζει όταν μπαίνει η τρίτη σειρά των γομφίων σας – που συνήθως ονομάζονται φρονιμίτες. Αυτό συμβαίνει συνήθως μεταξύ 17 και 21 ετών, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να διαρκέσει περισσότερο.

Πόσους φρονιμίτες έχουν οι ενήλικες;

Όταν βγουν οι φρονιμίτες σας, θα πρέπει να είναι τέσσερις. Αυτά αποτελούν την τελευταία σειρά των δοντιών στο στόμα σας, που βρίσκεται ακριβώς στο πίσω μέρος της γνάθου σας.

Μερικές φορές, οι φρονιμίτες μας δεν περνούν σωστά. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι δεν αναπτύσσονται ευθεία, δεν υπάρχει αρκετός χώρος στο στόμα ενός ατόμου για να περάσει πλήρως (και στις δύο αυτές περιπτώσεις, είναι γνωστοί ως πρόσκρουτοι φρονιμίτες) ή επειδή απλά δεν μεγαλώνουν σε καθόλου. Όταν συμβεί αυτό, μπορεί να είναι πολύ επώδυνο και το στόμα σας μπορεί ακόμη και να μολυνθεί εάν δεν γίνει τίποτα για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.

Εάν έχετε έναν άγνωστο πόνο στο πίσω μέρος του στόματός σας και είστε στο τέλος της εφηβείας σας ή στις αρχές της δεκαετίας των είκοσι, είναι πολύ πιθανό να είναι οι φρονιμίτες σας που προκαλούν το πρόβλημα. Σε σπάνιες περιπτώσεις, μπορούν επίσης να προκαλέσουν προβλήματα σε ένα άτομο και στη μετέπειτα ζωή του.