Τι προσπαθούν να σας πουν τα ούλα σας

Μία από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε ως οδοντίατροι και οδοντιάτροι υγιεινής είναι το γεγονός ότι πολλές οδοντικές παθήσεις είναι ασυμπτωματικές στα αρχικά στάδια. Η λέξη «ασυμπτωματικά» σημαίνει ότι δεν προκαλούν συμπτώματα που να είναι αισθητά, ιδιαίτερα στον ασθενή. Μία από τις πιο ολέθριες οδοντικές ασθένειες που ταιριάζει σε αυτήν την περιγραφή είναι η ασθένεια των ούλων, η οποία μπορεί να μετατραπεί σε περιοδοντίτιδα και τελικά να οδηγήσει σε στραβά, χαλαρά ή αποτυχημένα δόντια.

Οι επαγγελματίες οδοντίατροι έχουν εξειδικευμένη εκπαίδευση στον εντοπισμό σημαδιών προβλήματος πριν κάτι πάει στραβά, γι’ αυτό είναι τόσο σημαντικό να μας επισκέπτεστε για τους τακτικούς ελέγχους και τους καθαρισμούς σας. Εν τω μεταξύ, μπορείτε να κάνετε τεράστια διαφορά στη δική σας οδοντική υγεία, προσέχοντας τα προειδοποιητικά σημάδια της νόσου των ούλων προτού γίνουν συμπτώματα.

Ούλα αιμορραγούν εύκολα

Πολλοί άνθρωποι βλέπουν λίγο αίμα όταν χρησιμοποιούν οδοντικό νήμα ή βούρτσισμα. Αυτό είναι πολύ συνηθισμένο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι φυσιολογικό! Οποιοδήποτε αίμα όταν βουρτσίζετε ή χρησιμοποιείτε νήμα μπορεί να είναι σημάδι προβλήματος, ακόμα κι αν δεν έχετε άλλα συμπτώματα, όπως πρήξιμο ή ενόχληση.

Υποχώρηση ούλων

Εάν παρατηρήσετε ότι τα δόντια σας φαίνονται μακρύτερα από ό,τι στο παρελθόν, μπορεί να έχετε ύφεση των ούλων. Η υποχώρηση των ούλων είναι ένα από τα πρώιμα σημάδια της ουλίτιδας, η οποία προκαλείται από μόλυνση των ιστών γύρω από τα δόντια, τα ούλα και τα οστά σας. Καθώς η μόλυνση εξελίσσεται, σχηματίζει μια τσέπη που τραβά τα ούλα σας μακριά από τα δόντια σας. Τελικά οι ρίζες των δοντιών σας, οι οποίες δεν προστατεύονται από το σμάλτο, μπορεί να εκτεθούν, προκαλώντας ευαισθησία και αφήνοντάς τους ευάλωτες περαιτέρω ζημιές από τις κοιλότητες.

Κόκκινα ή πρησμένα ούλα

Τα ούλα μπορεί να φουσκώσουν και να φλεγμονώσουν κατά τα πρώιμα στάδια της ουλίτιδας χωρίς απαραίτητα να προκαλούν ενόχληση. Τα καλά νέα είναι ότι αυτό το σημάδι μπορεί να εμφανιστεί όταν έχετε ακόμα ουλίτιδα που δεν έχει ακόμη μετατραπεί σε περιοδοντίτιδα.