Πώς να καταλάβετε πότε χρειάζεστε έναν βαθύ καθαρισμό των δοντιών;

Οι καθημερινές πρακτικές στοματικής υγιεινής όπως το βούρτσισμα, το νήμα και το στοματικό ξέπλυμα είναι απαραίτητες για τη διατήρηση υγιών δοντιών, ούλων και στόματος. Επιπλέον, μπορεί να χρειαστεί να επισκεφτείτε τον οδοντίατρό σας για τακτικές οδοντιατρικές εξετάσεις και καθαρισμούς για πρόσθετη προληπτική φροντίδα. Ένας βαθύς καθαρισμός μπορεί να είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της στοματικής υγείας για ασθενείς με πρώιμα σημάδια ουλίτιδας όπως επώδυνα, πρησμένα, ευαίσθητα ή αιμορραγικά ούλα.

Σε αντίθεση με τον τακτικό οδοντικό καθαρισμό, ο βαθύς καθαρισμός βοηθά στην απομάκρυνση της συσσώρευσης πλάκας και πέτρας στο στόμα, αποτρέποντας την εξέλιξη της νόσου των ούλων και προάγοντας τα υγιή ούλα. Σε αυτόν τον οδηγό, ας συζητήσουμε πόσο συχνά μπορείτε να κάνετε οδοντικούς καθαρισμούς, τη σχέση μεταξύ της νόσου των ούλων και του βαθύ καθαρισμού και πώς η πλάκα και η πέτρα υποδηλώνουν την ανάγκη για βαθύ καθαρισμό.

Πόσο συχνά πρέπει να κάνετε βαθύ καθαρισμό των δοντιών;

Γενικά, η συχνότητα των βαθιών καθαρισμών θα εξαρτηθεί από τη στοματική σας κατάσταση και τις ανάγκες σας. Τα άτομα με γενικά υγιή δόντια και ούλα μπορεί να μην χρειάζονται ποτέ βαθύ καθαρισμό. Οι τακτικοί οδοντιατρικοί έλεγχοι και καθαρισμοί είναι αρκετοί για να αφαιρέσουν τη συσσώρευση πλάκας και πέτρας στο στόμα και να διατηρήσουν τη βέλτιστη στοματική υγεία.

Για άτομα με πρώιμα σημάδια ουλίτιδας, όπως η ουλίτιδα, ο λιγότερο συχνός βαθύς καθαρισμός μπορεί να είναι απαραίτητος για την απομάκρυνση των βακτηριακών εναποθέσεων, την αναστροφή της νόσου των ούλων και την αποκατάσταση της υγείας των ούλων σας. Τα άτομα με μέση έως σοβαρή ουλίτιδα μπορεί να χρειάζονται συχνότερους βαθύ καθαρισμούς κάθε 3 – 4 μήνες. Βοηθά στη διατήρηση της νόσου των ούλων και αποτρέπει επιπλοκές όπως απώλεια δοντιών και οστικής μάζας.

Εξερευνήστε τη σύνδεση της νόσου των ούλων με τον βαθύ καθαρισμό των δοντιών

Η ασθένεια των ούλων προκαλείται συνήθως από κακή στοματική υγιεινή, η οποία οδηγεί σε συσσώρευση βακτηριακής πλάκας και πέτρας στα δόντια και τα ούλα. Αν μείνουν ακαθάριστες για μεγάλο χρονικό διάστημα, αυτές οι εναποθέσεις συσσωρεύονται πάνω και κάτω από τη γραμμή των ούλων, οδηγώντας σε διάφορα στοματικά προβλήματα όπως ευαισθησία στα δόντια, τερηδόνα, κακοσμία του στόματος και νόσο των ούλων.

Στα αρχικά στάδια, η ασθένεια των ούλων είναι γνωστή ως ουλίτιδα. Χαρακτηρίζεται από κόκκινα, ευαίσθητα, πρησμένα ή αιμορραγικά ούλα. Με την έγκαιρη ανίχνευση και θεραπεία, η ουλίτιδα μπορεί να αντιμετωπιστεί και να αντιστραφεί, αποκαθιστώντας την υγεία των ούλων σας. Εάν δεν θεραπεύσετε έγκαιρα την ουλίτιδα, μπορεί να εξελιχθεί σε περιοδοντίτιδα, ένα σοβαρό στάδιο της ουλίτιδας που καταστρέφει τα ούλα και άλλες υποστηρικτικές δομές των δοντιών, οδηγώντας σε απώλεια δοντιών και άλλες επιπλοκές.

Ο βαθύς οδοντικός καθαρισμός ή η απολέπιση των δοντιών και το πλάνισμα των ριζών είναι ζωτικής σημασίας για την αφαίρεση της πλάκας, της πέτρας και των βακτηρίων στα δόντια και πάνω και κάτω από τη γραμμή των ούλων για τη διαχείριση και τη θεραπεία της ουλίτιδας. Αυτοί οι καθαρισμοί συμβάλλουν στη μείωση της φλεγμονής και των λοιμώξεων στα ούλα, αναστρέφοντας και αντιμετωπίζοντας την ασθένεια των ούλων και προάγοντας την υγεία των ούλων και του στόματος.

Πώς η πλάκα και η πέτρα υποδεικνύουν την ανάγκη για βαθύ καθαρισμό

Η πλάκα είναι ένα κολλώδες, άχρωμο βακτηριακό φιλμ στα δόντια και γύρω από τη γραμμή των ούλων. Συνήθως σχηματίζεται όταν τα βακτήρια αναμειγνύονται με το σάλιο και άλλα υπολείμματα στο στόμα. Εάν δεν αφαιρεθεί με το βούρτσισμα και το νήμα, συσσωρεύεται περισσότερη πλάκα και σκληραίνει σε πέτρα, μια πιο σκληρή εναπόθεση που μπορεί να αφαιρεθεί μόνο με επαγγελματικό καθαρισμό.

Με την πάροδο του χρόνου, η πλάκα και η πέτρα συσσωρεύονται στα δόντια και τη γραμμή των ούλων, αυξάνοντας τον κίνδυνο για ασθένειες των ούλων και άλλα στοματικά προβλήματα. Τα κοινά σημάδια ότι μπορεί να έχετε συσσώρευση πλάκας και πέτρας και μπορεί να χρειαστείτε βαθύ καθαρισμό περιλαμβάνουν:

Πονούν, κόκκινα ή αιμορραγούν τα ούλα

Αυτά τα σημάδια συχνά υποδεικνύουν πρώιμη ουλίτιδα, η οποία συχνά προκαλείται από τη συσσώρευση βακτηριακής πλάκας και πέτρας γύρω από τη γραμμή των ούλων. Συμβουλευτείτε τον οδοντίατρό σας για θεραπεία της περιοδοντικής νόσου εάν έχετε αυτά τα συμπτώματα.

Ύφεση των ούλων

Με την πάροδο του χρόνου, η συσσώρευση πλάκας και πέτρας μπορεί να αναγκάσει τους ιστούς των ούλων σας να τραβήξουν από τα δόντια, δημιουργώντας περιοδοντικούς θύλακες.

Επίμονη κακοσμία ή γεύση

Μια επίμονη κακή αναπνοή ή γεύση μπορεί να υποδηλώνει ασθένεια των ούλων ή υπερανάπτυξη στοματικών βακτηρίων, που συχνά προκαλείται από συσσώρευση πλάκας και πέτρας.

Χαλαρά δόντια ή αλλαγές στο δάγκωμα

Η συσσώρευση πλάκας και πέτρας κάτω από τη γραμμή των ούλων μπορεί να βλάψει τις δομές στήριξης των δοντιών, οδηγώντας σε χαλαρά, μετατόπιση ή πτώση των δοντιών.

Ευαισθησία ή πόνος στα δόντια

Η συσσώρευση πλάκας και πέτρας γύρω από τα δόντια σας μπορεί να προκαλέσει διάβρωση του σμάλτου ή να εκθέσει τις ρίζες των δοντιών, προκαλώντας ήπια έως σοβαρή δυσφορία στα δόντια.