Προσδιορισμός των 3 Κύριων τύπων οδοντικής κοιλότητας

Εκτός από την καλή οδοντική υγιεινή και τις τακτικές εξετάσεις, το να γνωρίζεις πώς να εντοπίζεις έγκαιρα ένα οδοντικό πρόβλημα μπορεί να είναι εξαιρετικά χρήσιμο για την πρόληψη των πονόδοντου ή της ανάγκης για ριζικό σωλήνα. Το πρόβλημα είναι ότι το να πιάσεις τα σημάδια μιας κοιλότητας μπορεί να είναι λίγο δύσκολο, ειδικά επειδή συνήθως δεν προκαλούν συμπτώματα που μπορεί να αισθανθείς και υπάρχουν ποικίλοι τύποι και εμφανίσεις. Υπάρχουν τρία κύρια είδη κοιλοτήτων:

Κοιλότητες λακκούβων και ρωγμών

Αυτές οι κοιλότητες εμφανίζονται στις μασητικές επιφάνειες των δοντιών και είναι πιο συχνές στα πίσω δόντια (δηλαδή στους γομφίους). Κομμάτια φαγητού και η προκύπτουσα πλάκα μπορούν εύκολα να κολλήσουν στις κορυφές και τις κοιλάδες των δοντιών σας. Εάν δεν έχετε καλές συνήθειες στοματικής υγιεινής, αυτά τα υπολείμματα μένουν εκεί και λειτουργούν ως καύσιμο για τα βακτήρια, τα οποία τελικά τρώνε μέσω του σμάλτου των δοντιών σας. Αυτές οι κοιλότητες μπορεί να είναι οποιουδήποτε χρώματος αλλά συχνά μοιάζουν με τρύπες που συνοδεύονται από μια κιμωλία με υλικό ή μια μαύρη κηλίδα.

Κοιλότητες λείας επιφάνειας

Αυτές οι κοιλότητες εμφανίζονται στις λείες εξωτερικές επιφάνειες των δοντιών, συνήθως στα πλάγια του στόματος (και όχι στο πίσω ή στο μπροστινό μέρος). Οι κοιλότητες στις λείες επιφάνειες των δοντιών σας είναι πιο σπάνιες από τις κοιλότητες με λακκούβες και ρωγμές επειδή, σε αντίθεση με τις μασητικές επιφάνειες των δοντιών, οι πλευρές καθαρίζονται πιο εύκολα και πιο δύσκολες για τα βακτήρια που προκαλούν τερηδόνα να κρύβονται. Αυτές οι κοιλότητες εμφανίζονται συχνά ως μικρές τρύπες ή μικροσκοπικές καφέ κηλίδες.

Κοιλότητες ρίζας

Η ρίζα ενός δοντιού είναι το τμήμα που βρίσκεται κάτω από τη γραμμή των ούλων σας. Σε άτομα με υποχώρηση των ούλων, αυτό το τμήμα του δοντιού εκτίθεται, κάτι που είναι προβληματικό επειδή η ρίζα δεν έχει την εξωτερική σκληρή επιφάνεια του σμάλτου που προσφέρει μεγαλύτερη αντοχή στην τερηδόνα. Αυτές οι κοιλότητες εμφανίζονται συνήθως ως σκούρες καφέ ή κίτρινες περιοχές ακριβώς πάνω από τη γραμμή των ούλων.

Τι να κάνω

Φυσικά, αν ποτέ παρατηρήσετε κάτι νέο ή ασυνήθιστο να συμβαίνει σε κάποιο από τα δόντια σας, είτε πρόκειται για οπτικό σημάδι είτε για φυσικό σύμπτωμα Δεν χρειάζεται να ταιριάζει με τις παραπάνω περιγραφές για να είναι μεγάλο πρόβλημα. Ενώ ξέρουμε πώς να ανακουφίζουμε γρήγορα από έναν πονόδοντο και θα είμαστε διαθέσιμοι βιαστικά, θα προτιμούσαμε να ακούσουμε νέα σας νωρίτερα παρά αργότερα! Τα περισσότερα οδοντικά προβλήματα δεν βελτιώνονται αν απλώς «περιμένετε και δείτε»!