Δείτε πώς ξέρουμε ότι σφίγγετε και τρίβετε τα δόντια σας

Ένας οδοντίατρος ή ένας οδοντίατρος μπορεί να ρίξει μια γρήγορη ματιά μέσα στο στόμα σας και να σας πει εάν σφίγγετε και τρίζετε τα δόντια σας στον ύπνο σας. Συχνά διαπιστώνουμε ότι οι ασθενείς είναι δύσπιστοι ότι μπορούμε να συλλέξουμε αυτές τις πληροφορίες μόνο από μια σύντομη εξέταση, αλλά οι διαγνώσεις μας είναι πολύ λιγότερο σαν ανάγνωση παλάμης ή ερμηνεία φύλλων τσαγιού από ό,τι φαίνεται. Δείτε τι βλέπουμε όταν κοιτάμε στο στόμα σας:

Βλάβη δοντιών

Ο βρουξισμός είναι ο ιατρικός όρος για το σφίξιμο και το τρίξιμο των δοντιών σας και μπορεί να αφήσει ορατά σημάδια στα δόντια σας. Η επαναλαμβανόμενη πίεση της κίνησης λείανσης μπορεί να προκαλέσει φθορά των δοντιών, ξεκινώντας από το σκληρό εξωτερικό στρώμα σμάλτου και κατεβαίνοντας στο πιο μαλακό στρώμα οδοντίνης καθώς προχωρά η βλάβη. Τα άτομα που τρίζουν για μεγάλο χρονικό διάστημα έχουν συνήθως πιο κοντά δόντια με πεπλατυσμένη εμφάνιση κατά μήκος των άκρων, σαν να έχουν κοπεί όλα τα δόντια ώστε να έχουν το ίδιο μήκος. Οι σοβαρές περιπτώσεις βρουξισμού μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και σε ραγισμένα ή σπασμένα δόντια, ειδικά σε άτομα που έχουν ήδη επιδιορθωθεί δόντια με στεφάνη.

Πονοκέφαλοι

Οι πονοκέφαλοι έντασης μπορεί να προκληθούν από βρουξισμό. Όλη η πίεση από τη συνεχώς σφιχτή γνάθο μπορεί να συσσωρευτεί και να προκαλέσει πόνο. Οι ασθενείς που αναφέρουν ότι ξυπνούν με πονοκεφάλους σε τακτική βάση μπορεί να σφίγγονται και να αλέθονται στον ύπνο τους. Η χρήση νυχτοφύλακα κάθε βράδυ μπορεί να μειώσει ή να εξαλείψει εντελώς αυτούς τους πονοκεφάλους.

Προβλήματα γνάθου

Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει μια συσχέτιση μεταξύ του βρουξισμού και του TMD, που είναι μια διαταραχή της γνάθου που προκαλεί πόνο και άλλα προβλήματα. Η κροταφογναθική άρθρωση είναι η κύρια άρθρωση της γνάθου και υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι η καταπόνηση που προκαλείται από το σφίξιμο και το τρίξιμο μπορεί να συμβάλει σε προβλήματα στις αρθρώσεις. Όσοι πάσχουν από βρουξισμό μπορεί να προκαλέσουν διεύρυνση του μασητήρα μυός, ο οποίος βοηθά στη λειτουργία της κίνησης της κάτω γνάθου. Το συνεχές σφίξιμο και τρίψιμο «δουλεύει» αυτόν τον μυ, προκαλώντας τον όγκο του, συμβάλλοντας σε μια εμφάνιση με τετράγωνο σαγόνι.

Οστεώδεις προεξοχές

Είτε το πιστεύετε είτε όχι, το σφίξιμο και το τρίψιμο μπορούν πραγματικά να αλλάξουν το σχήμα του οστού σας. Αν και δεν είναι ιδιαίτερα συχνό, μερικοί άνθρωποι με βρουξισμό αναπτύσσουν οστικές αναπτύξεις στο εσωτερικό της κάτω γνάθου τους, κάτω από τη γλώσσα. Αυτές οι αναπτύξεις ονομάζονται γνάθοι tori, και είναι αβλαβείς και καλοήθεις.