Πρέπει να αφαιρεθούν τα δόντια σοφίας μου;

Οι φρονιμίτες σας, ή οι τρίτοι γομφίοι σας, μπαίνουν στα τέλη της εφηβείας σας ή στις αρχές της δεκαετίας του ’20. Αυτοί οι τρίτοι γομφίοι συχνά δεν μπαίνουν ίσια, δεν κολλάνε κάτω από τη γραμμή των ούλων ή δεν συνωστίζονται στο σημερινό σας χαμόγελο. Περίπου 5 εκατομμύρια άνθρωποι βγάζουν τους φρονιμίτες τους κάθε χρόνο.

Τι γίνεται αν δεν έχω πόνο;

Ο πόνος είναι σύμπτωμα προβληματικών φρονιμιτών, αλλά χωρίς πόνο δεν σημαίνει ότι όλα είναι εντάξει.

Οι φρονιμίτες σας μπορεί να κολλήσουν (χτυπηθούν) και να μην μπορούν να τρυπήσουν τα ούλα σας. Δεν προκαλούν ακόμα πόνο, γιατί δεν έχουν βγει στην επιφάνεια.

Κάτω από τα ούλα σας, μπορεί να αναπτύσσονται υπό γωνία ή απλώς να μην έχουν χώρο να εκραγούν επειδή το στόμα σας είναι πολύ μικρό. Όταν τελικά αναδυθούν οι φρονιμίτες σας, πιθανότατα θα προκαλέσουν πόνο καθώς πιέζουν τα άλλα δόντια και προκαλούν ζημιά.

Οι φρονιμίτες κάτω από τα ούλα μπορούν να τοποθετηθούν έτσι ώστε να αναδύονται υπό γωνία και να εμποδίζουν τα άλλα δόντια. Μπορούμε να δούμε την πορεία ανάπτυξής τους μέσω των τυπικών οδοντικών ακτινογραφιών.

Μπορώ να περιμένω μέχρι αργότερα;

Η αναμονή μέχρι αργότερα σημαίνει ότι οι φρονιμίτες σας έχουν χρόνο να στριμώξουν τα τρέχοντα δόντια σας. Επιπλέον, η αφαίρεση των δοντιών όταν είστε νέοι είναι ευκολότερη. Καθώς μεγαλώνετε, τα οστά στο στόμα σας σκληραίνουν και κάνουν τα δόντια πιο δύσκολο να αφαιρεθούν.

Οι φρονιμίτες είναι πιο δύσκολο να διατηρηθούν καθαροί ακόμη και με την πιο βασική υγιεινή, όπως το βούρτσισμα και το νήμα. Αυτό σχεδόν αναπόφευκτα οδηγεί σε μεγαλύτερη συσσώρευση πλάκας και κίνδυνο τερηδόνας. Η αφαίρεση των φρονιμιτών σας βοηθά τώρα να αποφύγετε πιθανές ασθένειες των ούλων και τερηδόνα αργότερα.

Πότε απαιτείται αφαίρεση φρονιμίτη;

Εάν διαπιστώσουμε ότι έχετε ανιχνεύσιμα προβλήματα με τους φρονιμίτες σας, η αφαίρεσή τους δεν είναι πραγματικά διαπραγματεύσιμη, εκτός εάν θέλετε να αντιμετωπίσετε το κόστος, τον πόνο και την ταλαιπωρία των προβλημάτων στοματικής υγείας.

Συνιστούμε ανεπιφύλακτα να βγάλετε τους φρονιμίτες σας εάν προκαλούν ή πρόκειται να προκαλέσουν βλάβη σε άλλα δόντια. Εάν δούμε την αρχή της βλάβης της γνάθου, κατά την οποία σχηματίζονται κύστεις γύρω από αυτούς τους νέους γομφίους, θα χρειαστεί να αφαιρέσετε τους φρονιμίτες σας ή να κινδυνεύετε να βλάψετε τα νεύρα σας και να υποβαθμίσετε το οστό της γνάθου σας.

Οι φρονιμίτες πρέπει να αφαιρεθούν εάν προκαλούν πόνο ή πίεση στους κόλπους, νόσο των ούλων ή τερηδόνα

Πώς μπορώ να ξέρω αν πρέπει να αφαιρέσω τους φρονιμίτες μου;

Αξιολογούμε το σχήμα του στόματός σας και τη θέση των δοντιών σας πριν κάνουμε μια σύσταση για αφαίρεση φρονιμίτη. Οι οδοντίατροι λαμβάνουν επίσης υπόψη την ηλικία σας και τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις που μπορεί να έχει η διατήρηση των φρονιμιτών σας στην ευθυγράμμιση των δαγκωμάτων και στην υγεία των δοντιών σας.