Τι είναι το απόστημα των δοντιών;

Το απόστημα δοντιών (ή οδοντικό απόστημα) ορίζεται ως μια συλλογή πύου που σχηματίζεται μέσα στα δόντια και τα ούλα ή στο οστό που συγκρατεί τα δόντια στη θέση τους.

Η κύρια αιτία ενός αποστήματος των δοντιών είναι η βακτηριακή λοίμωξη και όταν αφεθούν, μπορεί να γίνουν πολύ επώδυνα και δεν θα υποχωρήσουν από μόνα τους. Εάν αφεθούν, τα βακτήρια μπορούν να εξαπλωθούν σε άλλα μέρη του σώματος που θα μπορούσαν να απαιτήσουν σοβαρή ιατρική παρέμβαση.

Ποια είναι τα συμπτώματα του αποστήματος των δοντιών

Τα συμπτώματα ενός αποστήματος δοντιών είναι συχνά εύκολο να εντοπιστούν, αλλά μπορούν να συγχέονται με άλλες λοιμώξεις που σχετίζονται με τα δόντια. Είτε έτσι είτε αλλιώς, εάν παρουσιάζετε ένα από τα ακόλουθα συμπτώματα ή σημάδια αποστήματος δοντιών, συνιστάται να επισκεφτείτε τον οδοντίατρό σας για έλεγχο:

Παλλόμενος πόνος μέσα στο στόμα σας που εμφανίζεται ξαφνικά και σταδιακά επιδεινώνεται
Πόνος που μπορεί να εξαπλωθεί στα ιγμόρειά σας, που περιλαμβάνει τη μύτη, το αυτί, το σαγόνι και μερικές φορές τον λαιμό σας ανάλογα με την πλευρά σε ποια πλευρά βρίσκεται το απόστημα
Αποχρωματισμός των δοντιών
Κακοσμία αναπνοή και άσχημη γεύση στο στόμα σας
Πρήξιμο στο πρόσωπό σας
Ευαίσθητα δόντια (ιδιαίτερα ζεστά και κρύα ροφήματα)

Άλλα σημάδια αποστήματος δοντιών μπορεί να περιλαμβάνουν πυρετό υψηλής θερμοκρασίας εάν η μόλυνση έχει εξαπλωθεί πέρα από το στόμα σας. Εάν συμβαίνει αυτό, πρέπει να αναζητήσετε άμεση οδοντιατρική παρέμβαση για να σταματήσετε την επιδείνωση των συμπτωμάτων. Ο πόνος στο απόστημα των δοντιών μπορεί να έρχεται και να φεύγει, αλλά το πρόβλημα δεν θα συμβεί.

Πώς να αντιμετωπίσετε ένα απόστημα δοντιών

Ο μόνος τρόπος με τον οποίο μπορείτε να αντιμετωπίσετε ένα απόστημα δοντιών είναι μέσω της οδοντιατρικής παρέμβασης και ενώ ο πόνος του αποστήματος των δοντιών μπορεί να αντιμετωπιστεί μέσω φαρμακευτικής αγωγής, το ίδιο το απόστημα δεν θα υποχωρήσει από μόνο του.

Η αφαίρεση της λοίμωξης μπορεί να πραγματοποιηθεί με διάφορους τρόπους και θα μπορείτε να συζητήσετε τις θεραπευτικές επιλογές με τον οδοντίατρό σας πριν ξεκινήσει οποιαδήποτε διαδικασία. Μπορεί να σας παρουσιαστούν τα εξής:

Κόψτε και στραγγίστε το απόστημα

Αυτό περιλαμβάνει τον οδοντίατρό σας να κάνει μια μικροσκοπική τομή στην πρόσβαση για να επιτρέψει στο πύον να αποστραγγιστεί. Στη συνέχεια, θα πλύνουν την πληγείσα περιοχή με φυσιολογικό ορό και μπορεί να τοποθετήσουν μια λαστιχένια παροχέτευση στο στόμα σας για να βοηθήσουν στην αποστράγγιση ενώ το πρήξιμο υποχωρεί.

Θεραπεία ριζικού σωλήνα

Ένας ριζικός σωλήνας χρησιμοποιείται για να απαλλάξει αποτελεσματικά το απόστημα και να σώσει το δόντι σας. Οι ριζικοί πόροι είναι διαδικασίες ρουτίνας που περιλαμβάνουν διάτρηση στο προσβεβλημένο δόντι και αφαίρεση του πολφού, παροχέτευση του αποστήματος κατά τη διαδικασία. Ο πολτός είναι το μαλακό εσωτερικό μέρος του δοντιού σας και αποτελείται από ζωντανά αιμοφόρα αγγεία, ιστούς και νεύρα. Στη συνέχεια, ο οδοντίατρός σας θα γεμίσει τον πολφό και τους ριζικούς σωλήνες. Τέλος, το προσβεβλημένο δόντι στη συνέχεια καλύπτεται με μια κορώνα για να το ενισχύσει και να σας επιτρέψει να τρώτε και να πίνετε κανονικά.

Αφαίρεση του μολυσμένου δοντιού

Γνωστή και ως εξαγωγή δοντιού, η διαδικασία λαμβάνει χώρα όταν το δόντι έχει μολυνθεί άσχημα και δεν μπορεί πλέον να σωθεί. Ο οδοντίατρός σας θα βγάλει το δόντι, θα αποστραγγίσει το απόστημα και στη συνέχεια θα σας τοποθετήσει ένα οδοντικό εμφύτευμα. Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για τα οδοντικά εμφυτεύματα στο άρθρο μας Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τα εμφυτεύματα δοντιών.

Φάρμακα από το στόμα (αντιβιοτικά)

Σε ορισμένες περιπτώσεις, το απόστημα των δοντιών σας θα χρειαστεί να αντιμετωπιστεί με αντιβιοτικά για να διασφαλιστεί ότι η μόλυνση δεν εξαπλωθεί πουθενά αλλού στο στόμα ή στο σώμα σας. Ωστόσο, θα χρειαστείτε μία από τις παραπάνω θεραπείες για να αφαιρέσετε το απόστημα.

Οικιακές θεραπείες για την ανακούφιση του πόνου από τα δόντια

Υπάρχουν επίσης οικιακές θεραπείες για το απόστημα των δοντιών που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε στο μεταξύ πριν επισκεφτείτε τον οδοντίατρό σας. Αυτά περιλαμβάνουν το ξέπλυμα του στόματός σας με αλατόνερο και τη λήψη αντιπυϊκών φαρμάκων. Θα συνεχίσετε να χρειάζεστε οδοντιατρική θεραπεία για να εξαλείψετε αποτελεσματικά το απόστημά σας, καθώς τα παραπάνω παρέχουν μόνο προσωρινή ανακούφιση.