Τι συμβαίνει σε ενήλικες με φρονιμίτες

Οι περισσότεροι από εμάς συνδέουμε τους φρονιμίτες με την εφηβεία, γιατί τότε εμφανίζονται για πρώτη φορά. Οι φρονιμίτες είναι ένα επιπλέον σύνολο γομφίων που εμφανίζονται μεταξύ 17 και 25 ετών. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να τους αφαιρέσετε όταν εμφανιστούν για πρώτη φορά, αλλά πολλοί άνθρωποι το αναβάλλουν και εξακολουθούν να έχουν τους φρονιμίτες τους ως ηλικιωμένοι. Εδώ είναι τι πρέπει να γνωρίζετε εάν είστε ενήλικες και έχετε ακόμα τους φρονιμίτες σας.

Τα δόντια σοφίας μπορούν τελικά να προκαλέσουν προβλήματα

Συνήθως τυχόν προβλήματα με τους φρονιμίτες σας εντοπίζονται εξετάζοντάς τα σε ακτινογραφία όταν είστε ακόμα έφηβος και προτού γίνουν συμπτώματα. Ωστόσο, ο πόνος και τα προβλήματα των φρονιμιτών μπορούν να εμφανιστούν από το πουθενά όταν είστε μεγαλύτεροι, εάν έχετε αναβάλει την αφαίρεση.

Οι φρονιμίτες που έχουν ανατείλει εν μέρει (έχουν περάσει μόνο από τα ούλα κατά ένα μέρος της διαδρομής) μπορούν να δημιουργήσουν έναν θύλακα μεταξύ του δοντιού και των ούλων όπου μπορούν να αναπτυχθούν βακτήρια. Αυτό μπορεί να προκαλέσει λοιμώξεις και κύστεις που μπορεί να συνεχίσουν να επιδεινώνονται και ακόμη και να εξαπλωθούν σε όλο το σώμα σας.

Οι κρουσμένοι φρονιμίτες είναι δόντια που δεν έχουν ανατείλει καθόλου. Εξακολουθούν να είναι παγιδευμένα κάτω από την τσίχλα ή το κόκκαλο. Οι κρουσμένοι φρονιμίτες μπορούν να ασκήσουν πίεση στους γειτονικούς γομφίους και να προκαλέσουν δυσφορία.

Εάν αρχίσετε να έχετε συμπτώματα που μπορεί να προκαλούνται από τους φρονιμίτες σας, είναι σημαντικό να ενημερώσετε αμέσως τον οδοντίατρο, ώστε να μπορέσουμε να σας εξετάσουμε και να συζητήσουμε ένα σχέδιο θεραπείας των φρονιμιτών σας που πρέπει να εξαχθούν.

Η αφαίρεση των δοντιών σοφίας μπορεί να είναι πιο περίπλοκη

Οι φρονιμίτες ορισμένων ανθρώπων δεν προκαλούν κανένα πρόβλημα για χρόνια. Αν και αυτό ακούγεται καλό, σημαίνει ότι όταν και αν τα δόντια αρχίσουν να έχουν προβλήματα (όπως αναφέρθηκε παραπάνω), τα δόντια είχαν περισσότερο χρόνο για να ριζώσουν. Αυτές οι βαθύτερες ρίζες βρίσκονται κοντά σε ορισμένα νεύρα, τα οποία μπορεί να καταστραφούν κατά την αφαίρεση του φρονιμίτη, προκαλώντας δυνητικά μόνιμο μούδιασμα. Οι βαθύτερες ρίζες των δοντιών μπορεί επίσης να σημαίνουν μεγαλύτερο χρόνο αποκατάστασης. Ο τυπικός χρόνος αποκατάστασης είναι περίπου 3 ημέρες σε νεότερους ανθρώπους, αλλά μπορεί να είναι μεγαλύτερος με μεγαλύτερους φρονιμίτες.