Τα στάδια της τερηδόνας

Η λέξη “κοιλότητα” μπορεί να αισθάνεται λίγο πιο φιλική και πιο προσιτή από τον όρο “τερηδόνα”, αλλά όταν ο οδοντίατρός σας λέει ότι έχετε τερηδόνα, στην πραγματικότητα λένε ότι τα δόντια σας έχουν αρχίσει να σαπίζουν. Αν και αυτή η σκέψη είναι σίγουρα δυσάρεστη, υπάρχουν ευτυχώς πολλοί τρόποι τόσο για την πρόληψη της τερηδόνας όσο και για τη θεραπεία της. Μόλις ξεκινήσει η τερηδόνα, η θεραπεία θα εξαρτηθεί από ορισμένους παράγοντες, αλλά ένας από τους πιο σημαντικούς είναι το πόσο έχει προχωρήσει η τερηδόνα. Σήμερα, ρίχνουμε μια ματιά σε μερικά από τα σημάδια της φθοράς και τα διαφορετικά στάδια της για να σας βοηθήσουμε να συλλάβετε και να αντιμετωπίσετε αυτό το κοινό πρόβλημα έγκαιρα!

Ψάχνετε για σημάδια φθοράς

Η πολύ πρώιμη τερηδόνα πιθανότατα δεν θα εμφανίσει ορατά σημάδια, αλλά ένας οδοντίατρος θα είναι σε θέση να τη διαγνώσει κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης ρουτίνας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι τακτικοί οδοντιατρικοί έλεγχοι είναι ζωτικής σημασίας. Σε ελαφρώς πιο προχωρημένα στάδια τερηδόνας, μπορεί να αρχίσουν να εμφανίζονται λευκές ή καφέ κηλίδες στα δόντια. Εάν τα παρατηρήσετε, ζητήστε την αξιολόγηση των δοντιών σας από έναν οδοντίατρο το συντομότερο δυνατό. Όταν πιαστεί νωρίς, η αποσύνθεση μπορεί να σταματήσει ή ακόμα και να αντιστραφεί!

Η πρόοδος είναι ένα πρόβλημα

Εάν η τερηδόνα δεν εντοπιστεί στα πρώτα της στάδια, το σμάλτο των δοντιών σας θα αρχίσει να διασπάται και να σχηματίζει μια κοιλότητα. Αν και είναι απίθανο αυτή η βλάβη να μπορεί να αντιστραφεί, η τερηδόνα μπορεί να σταματήσει και να αντιμετωπιστεί από τον οδοντίατρό σας και τη χρήση σφραγισμάτων. Όσο περισσότερο περιμένετε να δείτε τον οδοντίατρό σας, τόσο πιο δύσκολο γίνεται να γεμίσετε μια κοιλότητα. Οι κοιλότητες που αφήνονται χωρίς θεραπεία για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να χρειάζονται μια κορώνα —ή ένα κάλυμμα στο χρώμα των δοντιών— για τη διόρθωσή τους, αντί για ένα απλό σφράγισμα.

Όταν οι κοιλότητες εξαπλώνονται

Το να αφήσετε μια κοιλότητα να μην αντιμετωπιστεί μπορεί να προκαλέσει την εξάπλωση της τερηδόνας πολύ πέρα από το σμάλτο του δοντιού σας. Με τον καιρό, η τερηδόνα θα εισχωρήσει στην οδοντίνη ή στο ευαίσθητο εσωτερικό των δοντιών σας κάτω από το προστατευτικό σμάλτο. Αφού η τερηδόνα διεισδύσει στην οδοντίνη, μπορεί να φτάσει στον πολφό στο κέντρο του δοντιού σας, όπου βρίσκονται τα νεύρα και τα αιμοφόρα αγγεία. Όταν μια κοιλότητα φτάσει σε αυτό το στάδιο, η ευαισθησία και ο πόνος είναι συνηθισμένοι, ειδικά όταν καταναλώνετε ζεστά ή κρύα ροφήματα και φαγητό.

Τα επακόλουθα της μη επεξεργασμένης αποσύνθεσης

Όταν η τερηδόνα δεν αντιμετωπίζεται εντελώς, τα αποτελέσματα μπορεί να είναι ακραία. Από την απώλεια δοντιών έως τις λοιμώξεις και τα αποστήματα στο στόμα, υπάρχει μια πληθώρα αρνητικών πλευρών για τη συνέχιση της τερηδόνας. Οι λοιμώξεις στα δόντια μπορούν να εξαπλωθούν στα γύρω δόντια, στο οστό της γνάθου, ακόμη και στην κυκλοφορία του αίματος. Όταν συλληφθεί νωρίς, η πιθανότητα να αντιμετωπίσετε οποιοδήποτε από αυτά τα μειονεκτήματα είναι σημαντικά μικρότερη.