Μπορούν τα σιδεράκια να διορθώσουν τυχόν δόντια;

Τα σιδεράκια μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία της συντριπτικής πλειονότητας των προβλημάτων ευθυγράμμισης των δοντιών. Αυτό περιλαμβάνει ασθενείς που πάσχουν από έγκλειστα δόντια, μη φυσιολογικά δαγκώματα και ανωμαλίες.

Ωστόσο, χρησιμοποιούνται διαφορετικοί νάρθηκες για τη θεραπεία διαφορετικών περιπτώσεων, επομένως είναι σημαντικό να κατανοήσετε ότι ενώ ένα σχέδιο θεραπείας μπορεί να λειτουργήσει για κάποιον, μπορεί να μην λειτουργεί για εσάς.

Σταθερά σιδεράκια για ίσιωμα δοντιών

Τα σταθερά σιδεράκια παραμένουν η πιο δημοφιλής λύση για το ίσιωμα των δοντιών. Αποτελούνται από μεταλλική καλωδίωση και βραχίονες που είναι στερεωμένοι στο μπροστινό μέρος των δοντιών σας. Σε συνδυασμό, τα καλώδια και οι βραχίονες συνεργάζονται για να μετακινηθούν απαλά και να τραβήξουν τα δόντια σας στις νέες, επιθυμητές θέσεις τους. Καθώς τα σταθερά σιδεράκια έχουν τη μεγαλύτερη διάρκεια από όλα τα άλλα σιδεράκια, έχουν εξελιχθεί με την πάροδο του χρόνου και έχουν δει τεράστιες βελτιώσεις. Αυτό τους έχει κάνει την πιο επιτυχημένη θεραπευτική επιλογή στην οδοντιατρική και ορθοδοντική βιομηχανία.

Τα σταθερά σιδεράκια πιστεύεται επίσης ότι λειτουργούν πιο γρήγορα από άλλες επιλογές ανόρθωσης δοντιών, όπως το Invisalign και οι τυπικοί συγκρατητές. Ενώ το Invisalign είναι επί του παρόντος πολύ δημοφιλές, μπορεί να μην διαπιστώσετε ότι προσφέρει τόσο έλεγχο όσο τα σταθερά σιδεράκια. Το Invisalign χρησιμοποιείται κυρίως για τη θεραπεία δευτερευουσών περιπτώσεων, σε αντίθεση με τα σταθερά σιδεράκια που μπορούν να θεραπεύσουν οποιεσδήποτε, αν όχι όλες τις περιπτώσεις, συμπεριλαμβανομένων των πιο περίπλοκων περιπτώσεων.

Μπορούν οι ασθενείς με κορώνες, καπλαμάδες και γέφυρες να πάρουν ακόμα σιδεράκια;

Ευτυχώς, ασθενείς που έχουν τοποθετήσει στο παρελθόν στεφάνες, καπλαμάδες ή/και γέφυρες θα εξακολουθούν να είναι υποψήφιοι για νάρθηκες. Αν και οι στεφάνες, οι καπλαμάδες και οι γέφυρες έχουν σχεδιαστεί για να μην μετακινούνται, ο ορθοδοντικός σας θα εξακολουθεί να μπορεί να εφαρμόζει σιδεράκια, χωρίς να επηρεάζει την τοποθέτηση των τεχνητών εμφυτευμάτων σας.

Η διαδικασία της αίτησης, ωστόσο, διαρκεί περισσότερο. Αυτό συμβαίνει επειδή ο οδοντίατρός σας θα πρέπει να προσεγγίσει τη θεραπεία σας διαφορετικά λόγω των εμφυτευμάτων σας. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την εφαρμογή νάρθηκας σε εμφυτεύματα, μη διστάσετε να καλέσετε τη φιλική ομάδα μας σήμερα ή να επισκεφτείτε την κλινική μας.

Ποιος μπορεί να φτιάξει τα δόντια μου;

Η συντριπτική πλειοψηφία των οδοντιάτρων θα είναι σε θέση να πραγματοποιήσει τυπική ευθυγράμμιση των δοντιών. Ωστόσο, εάν χρειάζεστε εξειδικευμένη θεραπεία, ο οδοντίατρός σας πιθανότατα θα σας παραπέμψει σε έναν ειδικό. Τα σταθερά σιδεράκια μπορούν να θεραπεύσουν την πλειονότητα των προβλημάτων ανόρθωσης των δοντιών, αλλά υπάρχουν στιγμές που η εφαρμογή σιδεράκια μπορεί να μην είναι το πιο λογικό πρώτο βήμα.

Πριν πάρεις τιράντες

Ενώ τα σιδεράκια είναι σε θέση να θεραπεύσουν τα περισσότερα προβλήματα ανόρθωσης των δοντιών, ο οδοντίατρός σας μπορεί να παρατηρήσει κάτι που πρέπει να αντιμετωπιστεί εκ των προτέρων. Για παράδειγμα, τα σιδεράκια μπορεί να μην είναι ακόμη κατάλληλη επιλογή για εσάς εάν πάσχετε από τα ακόλουθα:

Κακοσύγκλειση – αυτός είναι ο όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει πολλά ζητήματα κακής ευθυγράμμισης των δοντιών. Υπάρχουν διάφοροι τύποι ανωμαλιών, όπως:

Επαληθεύτηκε
Υπερδάγκωμα
σταυρωτό δάγκωμα
κάτω δάγκωμα

Ο οδοντίατρός σας θα πραγματοποιήσει και στοματική εξέταση για να διαπιστώσει εάν είστε υποψήφιος για νάρθηκες.

Κρουστικά δόντια

Αυτό είναι ένα πρόβλημα με την απόσταση των δοντιών, ειδικά όταν ένα (ή δύο, σπάνια περισσότερα) δόντι προσπαθεί να βγει από τα ούλα, αλλά δεν μπορεί, επειδή μπλοκάρεται από ένα άλλο. Εάν αυτό δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να οδηγήσει σε δυσφορία, προβλήματα στο φαγητό και ανομοιόμορφο χαμόγελο.