Αφαίρεση φρονιμιτών ενηλίκων

Οι περισσότεροι ασθενείς με φρονιμίτες είναι μεταξύ 14 και 30 ετών. Εάν είστε μεγαλύτερος από αυτό, μπορεί να αναρωτηθείτε αν μπορείτε να κάνετε αφαίρεση φρονιμιτών ενηλίκων τώρα. Η απάντηση είναι ναι; Οι οδοντίατροι αφαιρούν τους φρονιμίτες ενηλίκων, εάν δεν είχατε αυτή τη διαδικασία νωρίτερα. Εάν οι φρονιμίτες σας προκαλούν προβλήματα αργότερα στη ζωή σας, ο οδοντίατρός σας μπορεί να σας βοηθήσει να ανακουφίσετε τον πόνο σας και να προετοιμάσετε το στόμα σας για επιτυχία.

Τι είναι τα δόντια σοφίας;

Οι φρονιμίτες είναι γομφίοι στο πίσω μέρος, κοντά στο λαιμό σας. Αυτοί οι τρίτοι γομφίοι συνήθως αναπτύσσονται μετά από όλα τα άλλα δόντια σας. Έχετε δύο από αυτούς τους γομφίους σε κάθε πλευρά, πάνω και κάτω, άρα συνολικά οκτώ φρονιμίτες. Αυτά τα δόντια όντως εξυπηρετούν έναν σκοπό, επειδή σας βοηθούν να αλέθετε την τροφή σας για να βοηθήσετε στην πέψη. Συνήθως έχετε όλους τους φρονιμίτες σας μέχρι τα 20 σας χρόνια.

Γιατί οι οδοντίατροι αφαιρούν τα δόντια σοφίας;

Οι φρονιμίτες μπορεί να είναι χρήσιμοι, αλλά συχνά, γίνονται πρόβλημα. Μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα όπως:

Πόνος
Πρήξιμο
Δυσκολία στη μάσηση
Δυσκολία στην κατάποση
Συνωστισμός
Δύσκολο να καθαριστεί σωστά
Λοιμώξεις
Ασθένεια των ούλων και απώλεια οστού
Κοιλότητες στους φρονιμίτες και τους γομφίους δίπλα τους
Επιπτώσεις

Υπάρχουν διάφοροι τύποι προσκρούσεων: μαλακοί ιστοί, μερικές οστέινες και πλήρεις οστικές ενσφάσεις. Η πρόσκρουση σημαίνει ότι οι φρονιμίτες δεν μπορούν να έρθουν στην κανονική ευθυγράμμιση που θα τους επέτρεπε να βοηθήσουν στη μάσηση. Η αφαίρεση φρονιμιτών ενηλίκων θα σας βοηθήσει να αποφύγετε προβλήματα όπως αυτά που αναφέρονται παραπάνω.

Χρειάζεται ο καθένας αφαίρεση δοντιών σοφίας;

Οι φρονιμίτες προκαλούν συχνά προβλήματα. Ωστόσο, εάν δεν αντιμετωπίζετε σημαντικά προβλήματα με αυτά τα δόντια, μπορεί να μην χρειαστεί να κάνετε αφαίρεση φρονιμιτών ενηλίκων. Στις περισσότερες περιπτώσεις, δεν αποτελεί επείγουσα κατάσταση και η αφαίρεσή τους είναι μια εκλεκτική διαδικασία. Εσείς αποφασίζετε αν θέλετε να προχωρήσετε στην αφαίρεσή τους.

Ωστόσο, ίσως θελήσετε να εξετάσετε την αφαίρεση φρονιμιτών ενηλίκων ως προληπτικό μέτρο. Οι οδοντίατροι μπορούν συχνά να αξιολογήσουν το στόμα και τα δόντια για να αναγνωρίσουν εάν τα προβλήματα είναι πιθανό να εμφανιστούν αργότερα. Εάν ανησυχείτε για τα δόντια σας, είναι καλύτερο να ζητήσετε από τον οδοντίατρό σας να ελέγξει τους φρονιμίτες σας και να σας συστήσει.

Συλλογή πληροφοριών

Πρώτα, ο οδοντίατρός σας και η ομάδα του συλλέγουν τις πληροφορίες που χρειάζονται. Πρέπει να ανακαλύψουν πόσο επείγον είναι να αφαιρέσουν τα δόντια, να ελέγξουν για προβλήματα και να έχουν μια καθαρή εικόνα του στόματός σας. Ο οδοντίατρος θα εξετάσει τα δόντια και το στόμα σας. Στη συνέχεια, λαμβάνετε πανοραμικές ακτινογραφίες για περαιτέρω αξιολόγηση. Στη συνέχεια, ο οδοντίατρός σας εξηγεί την κατάσταση και σας επιτρέπει να αποφασίσετε εάν θα προχωρήσετε στην αφαίρεση φρονιμιτών ενηλίκων.

Καταστολή και αφαίρεση

Την ημέρα της επέμβασης, ο οδοντίατρός σας θα σας χορηγήσει ένα ηρεμιστικό – συνήθως τόσο από του στόματος όσο και τοπικό αναισθητικό. Μερικές φορές, οι οδοντίατροι προσφέρουν στους ασθενείς τους την επιλογή για γενική αναισθησία, για την οποία δεν γνωρίζετε ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία. Όταν ο οδοντίατρος αρχίσει να αφαιρεί τα δόντια σας, πιθανότατα θα αισθανθείτε πίεση αλλά όχι πόνο. Αφού αφαιρεθούν τα δόντια, ο οδοντίατρός σας εξηγεί τι πρέπει να κάνετε κατά τη διάρκεια της ανάρρωσής σας.