Πόσος χρόνος διαρκεί μια διαδικασία οδοντικού εμφυτεύματος;

Η ειλικρινής απάντηση είναι ότι εξαρτάται. Μπορεί να χρειαστούν αρκετοί μήνες από την αρχική σας διαβούλευση μέχρι να έχετε ένα πλήρως ενσωματωμένο εμφύτευμα και λειτουργική τεχνητή στεφάνη.

Ο χρόνος που χρειάζεται εξαρτάται από τα εμφυτεύματα για τα οποία είστε πιο κατάλληλοι, τον χρόνο που χρειάζεται το εμφύτευμα για να επουλωθεί και εάν χρειάζεστε πρόσθετες θεραπείες πριν από τη χειρουργική επέμβαση. Αν και δεν μπορούμε να πούμε πόσο χρόνο θα διαρκέσει η διαδικασία οδοντικού εμφυτεύματος, χωρίς διαβούλευση, μπορούμε να σας δώσουμε μια επισκόπηση της διαδικασίας, να εξηγήσουμε πόσο χρόνο μπορεί να διαρκέσει κάθε βήμα και τους παράγοντες που επηρεάζουν τη διάρκεια.

Τι είναι τα οδοντικά εμφυτεύματα

Το οδοντικό εμφύτευμα είναι μια πρόσθεση, μια τεχνητή συσκευή που χρησιμοποιείται για την αντικατάσταση ενός δοντιού ή δοντιών που λείπουν. Το προσθετικό εμφύτευμα αντικαθιστά τη ρίζα του δοντιού και το στέμμα (το λευκό τμήμα του δοντιού που είναι ορατό πάνω από τη γραμμή των ούλων).

Ένα οδοντικό εμφύτευμα αποτελείται από τρία μέρη

Η βίδα του εμφυτεύματος – αυτό το τμήμα εισάγεται στο οστό της γνάθου και λειτουργεί ως τεχνητή ρίζα δοντιού. Συνήθως κατασκευάζονται από τιτάνιο, αλλά μπορούν να κατασκευαστούν από άλλα αδρανή υλικά.
Abutment – ένα συνδετικό κομμάτι που ενώνει την πρόθεση (τεχνητή στεφάνη) με το εμφύτευμα.
Μια τεχνητή κορώνα – ένα καπάκι σε σχήμα δοντιού κατασκευασμένο από μέταλλο ή/και πορσελάνη

Εκτός αν τοποθετείτε εμφυτεύματα αυθημερόν, τα διαφορετικά μέρη τοποθετούνται συνήθως σταδιακά. Ο χρόνος μεταξύ κάθε σταδίου μπορεί να ποικίλλει από αρκετές εβδομάδες έως αρκετούς μήνες.

Βήμα προς βήμα Επισκόπηση της διαδικασίας

Η διαδικασία τοποθέτησης οδοντικών εμφυτευμάτων αποτελείται από πολλά βήματα, συμπεριλαμβανομένης μιας αρχικής διαβούλευσης, μιας κλινικής αξιολόγησης, της τοποθέτησης των διαφορετικών τμημάτων των εμφυτευμάτων και της αποκατάστασης. Μπορεί επίσης να περιλαμβάνει πρόσθετες θεραπείες που απαιτούνται πριν από την τοποθέτηση εμφυτευμάτων.

Παρακάτω περιγράφουμε τα διάφορα βήματα.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι κάθε άτομο θα έχει μια ελαφρώς διαφορετική εμπειρία, με βάση τον εμφυτευματολόγο του και τη συγκεκριμένη θεραπεία.

Αρχική Διαβούλευση

Κατά τη διάρκεια αυτής της αρχικής συνομιλίας, θα συλλέξουμε τόσες περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τους στόχους σας, θα σας ρωτήσουμε για το ιατρικό και οδοντιατρικό ιστορικό σας και θα εξηγήσουμε περισσότερα σχετικά με τη διαδικασία οδοντικών εμφυτευμάτων μαζί μας. Ίσως είμαστε σε θέση να σας δώσουμε μια πρόχειρη εκτίμηση του κόστους και του χρόνου που θα διαρκέσει η διαδικασία – αν και μπορούμε να σας δώσουμε μια πολύ πιο ακριβή εικόνα μετά το επόμενο βήμα.

Σχέδιο θεραπείας/Κλινική αξιολόγηση

Μετά την αρχική διαβούλευση, θα συναντηθούμε πρόσωπο με πρόσωπο, ώστε να μπορέσουμε να αξιολογήσουμε τη στοματική σας υγεία, την καταλληλότητά σας για οδοντικά εμφυτεύματα και να καθορίσουμε ποια εμφυτεύματα είναι κατάλληλα για εσάς.

Ακτίνες Χ και εικόνες

Θα βγάλουμε πολλές φωτογραφίες. Θα κάνουμε ακτίνες Χ και θα χρησιμοποιήσουμε προηγμένη τεχνολογία για τη λήψη ψηφιακών εικόνων, ώστε να μπορούμε να έχουμε μια ακριβή εικόνα των δομών στο στόμα σας. Μας δίνει τη δυνατότητα να λάβουμε ακριβείς διαστάσεις του οστού της γνάθου και των δοντιών. Θα χρησιμοποιήσουμε τις εικόνες για να δημιουργήσουμε μια τρισδιάστατη ψηφιακή εικόνα του στόματός σας για να προσδιορίσουμε την καταλληλότητά σας για εμφυτεύματα και να κάνουμε ένα σχέδιο θεραπείας.

Το σχέδιο θεραπείας

Οι φιλικοί, έμπειροι εμφυτευματολόγοι μας θα σας εξηγήσουν ποια εμφυτεύματα είναι καλύτερα για εσάς, τη διαδικασία, πόσο χρόνο θα διαρκέσει η διαδικασία εμφύτευσης καθώς και το κόστος.

Πρόσθετες θεραπείες

Αξίζει να σημειωθεί ότι εάν η αξιολόγησή μας ή οι ψηφιακές σαρώσεις αποκαλύψουν ότι έχετε ασθένεια των ούλων ή ότι δεν υπάρχει αρκετό οστό για να υποστηρίξει το εμφύτευμα, μπορεί να σας προτείνουμε να κάνετε πρόσθετες θεραπείες, όπως επαγγελματικές θεραπείες για την υγεία των ούλων ή μεταμόσχευση οστών, προτού προχωρήσουμε στην διαδικασία οδοντικών εμφυτευμάτων.

Η περιοδοντίτιδα ή το ανεπαρκές οστό μπορεί να έχει βαθιά επίδραση στην επιτυχία των εμφυτευμάτων σας και αυτά τα ζητήματα πρέπει να αντιμετωπιστούν πριν τοποθετηθούν τα εμφυτεύματα, εάν θέλετε να είναι επιτυχή. Δυστυχώς, αυτές οι διαδικασίες έχουν αντίκτυπο στο χρόνο που απαιτείται για την τοποθέτηση των οδοντικών εμφυτευμάτων.