Πώς λειτουργούν τα οδοντικά σφραγίσματα

Εάν αντιμετωπίζετε οδοντικό πόνο ή υπερευαισθησία, είναι πιθανό να έχετε κοιλότητα. Οι κοιλότητες προκαλούνται από τα βακτήρια στην πλάκα στα δόντια σας. Κάθε φορά που τρώτε, αυτά τα βακτήρια τρέφονται με τα σάκχαρα στο φαγητό σας και απελευθερώνουν οξέα στο σμάλτο των δοντιών σας. Ενώ το στόμα σας έχει τις δικές του μεθόδους για την καταπολέμηση αυτής της διαδικασίας, οι επαναλαμβανόμενες «επιθέσεις με οξύ» μπορεί να οδηγήσουν σε μια τρύπα στο δόντι σας—γνωστή και ως κοιλότητα. Εάν συμβεί αυτό, μπορεί να χρειαστεί να αποκαταστήσουμε το δόντι σας με σφράγισμα. Αυτή η διαδικασία είναι πραγματικά πολύ απλή! Εδώ είναι τα πέντε βήματα που μπορείτε να περιμένετε να ληφθούν κατά τη λήψη αυτής της επανορθωτικής οδοντιατρικής εργασίας.

Θα χορηγήσουμε τοπικό αναισθητικό

Πριν ξεκινήσετε το σφράγισμα των δοντιών σας, θα χορηγήσουμε πρώτα ένα τοπικό αναισθητικό για να διασφαλίσουμε ότι δεν θα αισθανθείτε τίποτα! Για να γίνει αυτό, θα στεγνώσουμε το σημείο της διαδικασίας με μερικές ριπές αέρα. Στη συνέχεια, θα εφαρμόσουμε ένα αναισθητικό τζελ, το οποίο μας επιτρέπει να κάνουμε την ένεση του αναισθητικού. Μόλις γίνει η ένεση του αναισθητικού, δεν θα μπορείτε να αισθανθείτε καμία από τις οδοντιατρικές εργασίες που γίνονται!

Το σημείο φθοράς αφαιρείται

Στη συνέχεια, ο οδοντίατρός σας θα αφαιρέσει το σημείο τερηδόνας από το δόντι σας. Αυτό θα απαιτήσει ένα οδοντικό τρυπάνι για να αφαιρέσει αυτό το τμήμα του δοντιού και ταυτόχρονα να ψεκάσει νερό στο σημείο. Ο οδοντίατρός σας θα χρησιμοποιήσει επίσης αναρρόφηση για να αφαιρέσει τα υπολείμματα από το χαλασμένο δόντι. Μπορεί να διαπιστώσετε ότι ο οδοντίατρός σας χρησιμοποιεί δύο ξεχωριστά τρυπάνια κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας. Το πρώτο κάνει έναν ήχο κλαψούρισμα υψηλής έντασης—αυτό είναι ένα τρυπάνι υψηλής ταχύτητας που θα αφαιρέσει τη τερηδόνα και το περιβάλλον σμάλτο του δοντιού σας. Το δεύτερο τρυπάνι είναι λίγο πιο αργό και χρησιμοποιείται όταν έχουν φτάσει στην οδοντίνη ή στο δεύτερο στρώμα του δοντιού σας.

Θα ετοιμάσουμε τον χώρο για γέμιση

Μόλις αφαιρεθεί η τερηδόνα από το δόντι σας, ο οδοντίατρός σας θα διαμορφώσει το χώρο για να ετοιμάσει το δόντι σας για το σφράγισμα. Η διαδικασία διαμόρφωσης της τρύπας για το γέμισμά σας, καθώς και τα υλικά που χρησιμοποιούνται για την επένδυση, μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με τη θέση ή το υλικό της γέμισής σας. Εάν χρησιμοποιείτε ένα συγκολλημένο σφράγισμα, ο οδοντίατρός σας μπορεί να τοποθετήσει ένα τζελ οξέος για να δημιουργήσει μικρές τρύπες στο σμάλτο πριν τοποθετήσει το σφράγισμα.

Το οδοντικό σφράγισμα τοποθετείται στη θέση του

Μόλις προετοιμαστεί η τρύπα, η γέμιση σας θα μπει στο χώρο. Αυτή η σκληρυμένη ουσία μπορεί να κατασκευαστεί από οποιοδήποτε αριθμό υλικών – συμπεριλαμβανομένου του ασημιού και της ρητίνης – και είναι κατασκευασμένη ειδικά για να μοιάζει με το δόντι σας. Τελικά, ο στόχος εδώ είναι να γεμίσετε την τρύπα στο δόντι σας για να ξαναχτίσετε τη δομή του και να αποκαταστήσετε το δάγκωμά σας. Ανάλογα με το υλικό που χρησιμοποιείται, ο οδοντίατρός σας μπορεί να χρησιμοποιήσει ένα ειδικό φως για να σκληρύνει το υλικό έτσι ώστε να στερεοποιηθεί στο δόντι σας.

Θα φροντίσουμε να εφαρμόζει άνετα η γέμιση

Μόλις το γέμισμα τοποθετηθεί σταθερά στη θέση του, ο οδοντίατρός σας θα σας ζητήσει να δαγκώσετε χαρτί άνθρακα για να διασφαλίσει ότι δεν είναι πολύ ψηλά πάνω από το υπόλοιπο δάγκωμα σας. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα τρυπάνι για να το λιμάρουμε ελαφρώς εάν είναι καθόλου άβολο. Όταν όλα έχουν ειπωθεί και γίνει, ο οδοντίατρός σας θα γυαλίσει το δόντι ώστε να φαίνεται ωραίο σαν καινούργιο!