Μπορώ να επιταχύνω την επούλωση μετά την αφαίρεση των φρονιμιτών;

Εάν έχετε προγραμματιστεί για τη διαδικασία, μπορεί να ανησυχείτε για τη φροντίδα των δοντιών σας, το φαγητό και τη δραστηριότητα που ακολουθεί. Επιπλέον, θέλετε το πρήξιμο και η ενόχληση να εξαφανιστούν το συντομότερο δυνατό — ώστε να επιστρέψετε στην κανονική ζωή!

Ακολουθήστε τις μετεγχειρητικές οδηγίες

Σας παρέχουμε συγκεκριμένες μετεγχειρητικές οδηγίες. Θα περιλαμβάνουν πληροφορίες σχετικά με:

Διαχείριση φαρμάκων
Διατροφή
Στοματική υγιεινή
Δραστηριότητα

Παρακολουθήστε τα χειρουργικά σημεία

Αν και πρέπει να αποφύγετε το έντονο βούρτσισμα γύρω από την περιοχή των χειρουργικών σημείων, μπορείτε να καθαρίσετε το στόμα σας για να αποτρέψετε τη μόλυνση. Ξεπλύνετε το στόμα σας με θαλασσινό νερό και βουρτσίστε ελαφρά τα μπροστινά σας δόντια, ακόμα και όταν θεραπεύεστε.

Μείνετε πάνω από το πρήξιμο

Το πρήξιμο είναι ένα κοινό σύμπτωμα μετά την αφαίρεση των φρονιμιτών. Για να το ελαχιστοποιήσετε και τη σχετική ενόχληση, εφαρμόστε μια παγοκύστη στο εξωτερικό του μάγουλου σας σε διαστήματα 20 λεπτών κατά τις πρώτες 48 ώρες μετά τη διαδικασία. Μετά από αυτές τις 48 ώρες, μεταβείτε σε μια ζεστή κομπρέσα για να μειώσετε την ενόχληση.

Διατηρήστε τα επίπεδα ενυδάτωσης σας

Η αφυδάτωση επιβραδύνει τη διαδικασία επούλωσης. Πίνετε άφθονο νερό, αλλά αποφύγετε τη χρήση καλαμιών για τις πρώτες εβδομάδες μετά την επέμβαση. Η κίνηση του πιπιλίσματος μπορεί να απομακρύνει τους θρόμβους αίματος που σχηματίζονται στα σημεία εξαγωγής.

Να είστε σοφοί την ώρα του φαγητού

Μια απαλή δίαιτα γεμάτη με θρεπτικά τρόφιμα σας βοηθά να θεραπεύεστε τις πρώτες ημέρες μετά την επέμβαση. Επιλέξτε φαγητά που μασούν και καταπίνουν εύκολα, όπως πουρέ πατάτας, γιαούρτι, πουτίγκα και smoothies. Τα πικάντικα και ζεστά φαγητά μπορεί να ερεθίσουν τα χειρουργικά σημεία.

Να είστε έξυπνοι σχετικά με τη δραστηριότητα

Μπορεί να χρειαστείτε επιπλέον ανάπαυση την ημέρα και μετά τη διαδικασία. Θα θέλετε να αποφύγετε την έντονη σωματική δραστηριότητα για αρκετές ημέρες για να αποτρέψετε την απομάκρυνση των θρόμβων αίματος που σχηματίζονται στις υποδοχές.

Παρακολουθήστε τα προγραμματισμένα ραντεβού παρακολούθησης

Θα προγραμματίσουμε ένα ραντεβού παρακολούθησης περίπου μία εβδομάδα μετά τη χειρουργική επέμβαση. Αυτό το ραντεβού είναι μια στιγμή για να αξιολογήσουμε την πρόοδό σας, να αφαιρέσουμε τυχόν ράμματα (εάν είναι απαραίτητο) και να διασφαλίσουμε ότι θεραπεύεστε σωστά.

Αν και οι χρόνοι επούλωσης μετά την αφαίρεση των φρονιμιτών ποικίλλουν, ακολουθώντας αυτές τις συμβουλές μπορεί να σας βοηθήσει να προωθήσετε τη βέλτιστη ανάρρωση από τη διαδικασία. Αυτές οι στρατηγικές σας βοηθούν επίσης να αποφύγετε περιττές επιπλοκές.