Πόσο διαρκούν τα οδοντικά εμφυτεύματα;

Τα οδοντικά εμφυτεύματα είναι σήμερα το καλύτερο και μακροβιότερο σύστημα αντικατάστασης δοντιών. Είναι σχεδιασμένα να διαρκούν έως και 25 χρόνια (με σωστή φροντίδα και καλή ρουτίνα στοματικής υγιεινής).

Το καθημερινό βούρτσισμα και το νήμα παράλληλα με την επίσκεψη στον οδοντίατρό σας κάθε έξι μήνες θα βοηθήσουν στη διατήρηση των εμφυτευμάτων σας. Η αποφυγή ζαχαρούχων τροφών και το δάγκωμα σκληρών τροφών θα βοηθήσει επίσης στη διατήρηση της κατάστασης των εμφυτευμάτων σας.

Χρειάζομαι οδοντικά εμφυτεύματα;

Εάν έχετε χάσει ένα δόντι ή πολλά δόντια, είναι πιθανό να χρειαστείτε ένα οδοντικό εμφύτευμα για να αποκαταστήσετε το χαμόγελο και την άνεσή σας όταν τρώτε και πίνετε. Συνιστάται ανεπιφύλακτα να επιλέξετε ένα οδοντικό εμφύτευμα εάν λείπετε ένα ή περισσότερα δόντια.

Η αποτυχία να συμφωνήσετε με τη θεραπεία μπορεί να οδηγήσει σε μελλοντική απώλεια δοντιών, καθώς το στόμα σας πιθανότατα θα δυσκολευτεί να αντιμετωπίσει την αυξημένη πίεση και το άγχος της απώλειας ενός δοντιού. Αυτό θα κάνει τα δόντια σας πιο ευάλωτα όταν τρώτε και πίνετε και θα αυξήσει τον κίνδυνο ραγισμένων δοντιών, τερηδόνας και μόλυνσης.

Ακόμα κι αν προσπαθήσετε να προσαρμόσετε το δάγκωμά σας για να καλύψει την έλλειψη δοντιών, θα προκαλέσει τελικά την αποδυνάμωση των μυών της γνάθου σας, προκαλώντας δυσφορία και κακές διατροφικές συνήθειες.

Τα οφέλη των οδοντικών εμφυτευμάτων

Τα οδοντικά εμφυτεύματα βοηθούν στην αποκατάσταση του σχηματισμού των δοντιών και διορθώνουν το δάγκωμά σας, διευκολύνοντας το φαγητό και το ποτό. Τα οδοντικά σας εμφυτεύματα θα αποκαταστήσουν επίσης κάθε χαμένη εμπιστοσύνη από την απώλεια των δοντιών σας, επιτρέποντάς σας να χαμογελάτε και να κοινωνικοποιηθείτε άνετα.

Τα κύρια οφέλη περιλαμβάνουν:

Αυξημένη αυτοπεποίθηση
Πιο εύκολο φαγητό και ποτό
Εξαλείφει τον κίνδυνο μόλυνσης
Επιλογή αντικατάστασης δοντιών με μεγάλη διάρκεια
Γρήγορη θεραπεία
Τεχνολογία αιχμής

Όλα τα οδοντικά εμφυτεύματα κατασκευάζονται το ίδιο;

Όλα τα οδοντικά εμφυτεύματα σχηματίζονται από τρία βασικά δομικά στοιχεία: την κορώνα, τον σύνδεσμο και τη βάση.

Η στεφάνη είναι το τμήμα του εμφυτεύματος σε σχήμα δοντιού και συνήθως κατασκευάζεται από κεραμικά υλικά. Είναι ειδικά σχεδιασμένα για να μοιάζουν με τα υπάρχοντα, φυσικά δόντια σας. Ο σύνδεσμος χρησιμοποιείται για να βιδώσει το στέμμα, το κράτημα είναι ασφαλές και η βάση είναι η βίδα τιτανίου που τοποθετείται απαλά και με ασφάλεια στο οστό της γνάθου σας.

Υπάρχουν επί του παρόντος περισσότερα από 60 εγκεκριμένα από τον FDA εμφυτεύματα για να διαλέξετε, αλλά ο οδοντίατρός σας θα πρέπει να μπορεί να σας βοηθήσει να πάρετε μια απόφαση με βάση τις προτιμήσεις σας.

Τα περισσότερα εμφυτεύματα είναι κατασκευασμένα από τιτάνιο, ή κάποια μορφή κράματος μετάλλων, τα οποία προσφέρουν φανταστική ανθεκτικότητα – συχνά διαρκούν μια ζωή.

Τι θα συμβεί αν δεν βάλω οδοντικό εμφύτευμα;

Εάν χρειάζεστε ένα οδοντικό εμφύτευμα και δεν λάβετε θεραπεία, μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά από προβλήματα στοματικής υγείας που είναι τόσο άβολα και συχνά δαπανηρά να διορθωθούν.

Εάν επιλέξετε να απορρίψετε ένα οδοντικό εμφύτευμα, το στόμα σας θα πρέπει να μάθει πώς να λειτουργεί χωρίς τον σωστό σχηματισμό δοντιών. Αυτό μπορεί να γίνει πολύ άβολο και να κάνει το φαγητό πολύ δύσκολο και επώδυνο. Η άρνηση ενός εμφυτεύματος αυξάνει επίσης τον κίνδυνο μόλυνσης και άλλων προβλημάτων που σχετίζονται με το στόμα.

Εάν λείπει ένα δόντι ή το εμφύτευμά σας έχει ραγίσει ή σπάσει, συνιστάται να αναζητήσετε άμεση οδοντιατρική παρέμβαση.

Μπορούν τα οδοντικά εμφυτεύματα να αποτύχουν;

Η ακατάλληλη στοματική υγιεινή και η αποτυχία επίσκεψης στον οδοντίατρο κάθε έξι μήνες θα βλάψει αναπόφευκτα τη στοματική σας υγεία και συνεπώς τα εμφυτεύματα σας. Παρά το γεγονός ότι είναι κατασκευασμένο από τιτάνιο, η κακή στοματική φροντίδα μπορεί να δει το μέταλλο να λυγίζει εκτός σχήματος ή ακόμα και να σπάει.

Εάν αντιμετωπίσετε ένα σπασμένο ή ραγισμένο εμφύτευμα, είναι ακόμα δυνατό να το αποθηκεύσετε εάν επισκεφτείτε τον οδοντίατρό σας αμέσως μόλις ανακαλύψετε το πρόβλημα. Εάν το εμφύτευμά σας δεν μπορεί να σωθεί, ο οδοντίατρός σας θα τοποθετήσει απλώς ένα νέο εμφύτευμα για να αντικαταστήσει το σπασμένο – αλλά μόνο όταν η περιοχή είναι ασφαλής για θεραπεία.