Τι είναι η σύνθετη οδοντική συγκόλληση;

Έχετε αισθανθεί ποτέ ότι έχετε αυτοπεποίθηση για το χαμόγελό σας, έχετε σπασμένα δόντια ή παρατηρήσατε ότι τα δόντια σας δεν είναι τόσο λευκά όσο παλιά; Μπορεί να είστε εξαιρετικός υποψήφιος για σύνθετη συγκόλληση. Αυτή η ελάχιστα επεμβατική αισθητική οδοντιατρική επέμβαση μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση της ομορφιάς και της υγείας του χαμόγελου σας.

Το Composite Bonding είναι μια αισθητική οδοντιατρική διαδικασία όπου ένας αισθητικός οδοντίατρος εφαρμόζει ένα σύνθετο υλικό ρητίνης στην επιφάνεια των δοντιών προκειμένου να αλλάξει το μέγεθος, το σχήμα ή το χρώμα τους. Το υλικό που χρησιμοποιείται για τη σύνθετη συγκόλληση αποτελείται από μικροσκοπικά σωματίδια γυαλιού και πλαστικού που αναμειγνύονται μαζί με ειδικά συγκολλητικά υλικά που διασφαλίζουν ότι είναι ισχυρό, ανθεκτικό και ταιριάζει όσο το δυνατόν πιο κοντά στη φυσική δομή των δοντιών. Αυτό το υλικό στη συνέχεια εφαρμόζεται απευθείας στο δόντι και διαμορφώνεται στη θέση του. Αυτή η διαδικασία ολοκληρώνεται με ελεύθερο χέρι για να δώσει στον αισθητικό οδοντίατρο την καλλιτεχνική ελευθερία να σμιλεύει και να διαμορφώνει τα δόντια για να εξασφαλίσει το πιο φυσικό αποτέλεσμα. Η σύνθετη συγκόλληση μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την πλήρωση μικρών κενών μεταξύ των δοντιών ή για την επιδιόρθωση σπασμένων ή ραγισμένων δοντιών.

Οφέλη από Σύνθετη Συγκόλληση

Το κύριο πλεονέκτημα της σύνθετης συγκόλλησης είναι ότι προσφέρει μια οικονομικά προσιτή εναλλακτική λύση για όσους θέλουν να διορθώσουν μικρά ελαττώματα στο χαμόγελό τους χωρίς να υποβληθούν σε ακριβότερες θεραπείες όπως όψεις πορσελάνης ή κορώνες. Επιπλέον, δεδομένου ότι δεν απαιτείται αφαίρεση του σμάλτου κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, υπάρχει ελάχιστη ζημιά στα δόντια που αντιμετωπίζονται. Η όλη διαδικασία συνήθως διαρκεί μια πρωινή ή απογευματινή συνεδρία και δεν απαιτεί αναισθησία ή ενέσεις, έτσι ώστε οι ασθενείς να μπορούν να πάνε σπίτι τους λίγο μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας.

Πόσο διαρκεί η σύνθετη συγκόλληση;

Εάν σκέφτεστε το σύνθετο bonding ως τρόπο αποκατάστασης των δοντιών σας και βελτίωσης του χαμόγελου σας, πιθανότατα έχετε ερωτήσεις σχετικά με το πόσο θα διαρκέσει.

Κατά μέσο όρο, η σύνθετη συγκόλληση μπορεί να διαρκέσει από 5-7 χρόνια, ανάλογα με διάφορους παράγοντες όπως οι συνήθειες του τρόπου ζωής (π. κόκκινο κρασί, κουρκουμά κ.λπ.). Με την κατάλληλη φροντίδα και τακτική συντήρηση, η σύνθετη συγκόλληση μπορεί να διαρκέσει έως και 10 χρόνια χωρίς να χρειάζεται αγγίγματα ή αντικαταστάσεις—γεγονός που τα καθιστά ελκυστική επιλογή για πολλούς ασθενείς που δεν θέλουν να δεσμευτούν σε πιο εντατικές οδοντιατρικές επεμβάσεις όπως όψεις πορσελάνης ή στεφάνες .

Πρέπει να αποκτήσω σύνθετη συγκόλληση;

Το αν η σύνθετη συγκόλληση είναι κατάλληλη για εσάς εξαρτάται από τις συγκεκριμένες ανάγκες και τους στόχους σας για τη βελτίωση του χαμόγελου σας. Ενώ η σύνθετη συγκόλληση μπορεί να είναι κατάλληλη για μικρές επισκευές, όπως πελεκημένα δόντια ή κενά μεταξύ των δοντιών, πιο σοβαρά ζητήματα όπως η έλλειψη δοντιών μπορεί να απαιτούν πιο μόνιμες λύσεις όπως οδοντικά εμφυτεύματα ή οδοντοστοιχίες.

Πώς να φροντίσετε τη σύνθετη συγκόλληση

Εάν είχατε σύνθετη συγκόλληση ή το σκέφτεστε, μπορεί να αναρωτιέστε ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να το φροντίσετε. Ακολουθούν μερικές συμβουλές για τη φροντίδα της σύνθετης συγκόλλησης.

Βουρτσίστε δύο φορές την ημέρα. Είναι σημαντικό να διατηρείτε το σύνθετο κολλητικό σας απαλλαγμένο από πλάκες και πέτρα. Για να το κάνετε αυτό, φροντίστε να βουρτσίζετε δύο φορές την ημέρα με μια οδοντόβουρτσα με μαλακές τρίχες και οδοντόκρεμα με φθόριο. Επίσης, χρησιμοποιήστε καθημερινά νήμα ή μεσοδόντια βουρτσάκια για να καθαρίσετε ανάμεσα στα δόντια όπου μπορεί να συσσωρευτεί πλάκα και βακτήρια. Αυτό θα βοηθήσει στη μείωση τυχόν κινδύνου τερηδόνας ή λεκέδων γύρω από τα δόντια που υποβλήθηκαν σε θεραπεία.

Περιορίστε ορισμένα τρόφιμα και ποτά. Ορισμένα τρόφιμα και ποτά μπορεί να προκαλέσουν λεκέδες στη σύνθετη συγκόλληση, επομένως είναι καλύτερο να περιορίσετε την κατανάλωσή τους, αν είναι δυνατόν. Αυτά περιλαμβάνουν καφέ, τσάι, κόκκινο κρασί, ποτά τύπου κόλα, τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε όξινα (π.χ. εσπεριδοειδή) και τρόφιμα που περιέχουν βαφές. Εάν αυτά τα αντικείμενα δεν μπορούν να αποφευχθούν εντελώς, τότε προσπαθήστε να μην τα αφήσετε να έρθουν σε επαφή με τη σύνθετη συγκόλλησή σας για μεγάλο χρονικό διάστημα, καθώς θα μπορούσαν να προκαλέσουν λεκέδες με την πάροδο του χρόνου.

Είναι σημαντικό να επισκέπτεστε τακτικά τον οδοντίατρό σας για αναθεωρήσεις συντήρησης, ώστε να μπορεί να εκτιμήσει πόσο καλά διατηρείται η σύνθετη συγκόλληση με την πάροδο του χρόνου. Συνήθως συνιστούμε τουλάχιστον μια ετήσια ανασκόπηση γυαλίσματος και συντήρησης για να επαναφέρετε τη λάμψη και τη λάμψη που υπήρχαν την ημέρα που έγιναν για πρώτη φορά.