Τι είναι η θεραπεία ριζικού σωλήνα;

Η θεραπεία ριζικού σωλήνα είναι μια συνήθως εκτελούμενη οδοντιατρική διαδικασία που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία λοιμώξεων στο κέντρο του δοντιού. Οι επεμβάσεις του ριζικού σωλήνα έχουν υψηλά ποσοστά επιτυχίας και μπορούν να σώσουν ένα δόντι που διαφορετικά μπορεί να είχε χαθεί από μόλυνση και επομένως θα έπρεπε να αφαιρεθεί.

Γιατί χρειάζεστε θεραπεία ριζικού σωλήνα;

Η αποτυχία να υποβληθείτε σε θεραπεία ριζικού σωλήνα μπορεί να γίνει πολύ επώδυνη και ακόμη και να οδηγήσει σε μόνιμη απώλεια δοντιών. Ο λόγος που το δόντι σας μολύνεται οφείλεται στα βακτήρια που ζουν στο στόμα σας και τα οποία επιτίθενται και εισβάλλουν στο δόντι σας. Υπάρχουν μερικοί λόγοι που μπορεί να συμβεί αυτό, όπως:

Φθορά των δοντιών (ως αποτέλεσμα κακής στοματικής υγιεινής)
Γεμίσματα που έχουν ραγίσει ή έχουν διαρροή
Τραυματισμοί στα δόντια

Οι επιτυχείς θεραπείες του ριζικού σωλήνα θα ανακουφίσουν τον πόνο που προκαλείται από τη μόλυνση και θα σώσουν το προσβεβλημένο δόντι (αν η μόλυνση εντοπιστεί έγκαιρα).

Σημάδια για το πότε χρειάζεστε ριζικό σωλήνα

Απαιτείται ακτινογραφία για να διαπιστωθεί εάν χρειάζεστε ή όχι ριζικό σωλήνα. Η ομάδα μας θα μπορέσει να δει εάν το φυσικό σας δόντι (συγκεκριμένα ο πολφός) έχει μολυνθεί.

Μπορεί να χρειαστείτε ριζικό σωλήνα εάν ο πολφός του δοντιού σας έχει καταστραφεί από μόλυνση.

Ο πολφός είναι το πιο σημαντικό μέρος του δοντιού σας, αποτελείται από αιμοφόρα αγγεία και συνδετικό ιστό. Ο πολφός είναι το κέντρο του δοντιού σας και είναι το σημείο όπου στοχεύει η μόλυνση, με αποτέλεσμα να χρειάζεστε έναν ριζικό σωλήνα.

Εάν ο πολτός των δοντιών σας μολυνθεί, μπορεί να εμφανίσετε:

Πόνος όταν πίνετε ή όταν τρώτε
Πόνος κατά το δάγκωμα και το μάσημα (ακόμη και με μαλακές τροφές)
Ένα χαλαρό δόντι

Πολλοί ασθενείς βιώνουν τα συμπτώματά τους να εξαφανίζονται και πιστεύουν ότι ο πολφός έχει επουλωθεί μόνος του. Ωστόσο, συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο, αν και ο πόνος μπορεί να έχει εξαφανιστεί, αυτό συμβαίνει επειδή ο πολφός έχει πεθάνει και η μόλυνση έχει εξαπλωθεί στο σύστημα του ριζικού σωλήνα.

Μπορεί να εμφανίσετε τα ακόλουθα συμπτώματα μετά το θάνατο του πολτού σας:

Η επιστροφή του πόνου κατά το δάγκωμα ή το μάσημα
Πρησμένα ούλα κοντά στην πληγείσα περιοχή
Γούνι και αίμα υπάρχουν στην πληγείσα περιοχή
Πρήξιμο των μάγουλων
Το προσβεβλημένο δόντι αλλάζει σε σκούρο χρώμα

Εάν αισθανθείτε πονόδοντο μετά την υποχώρηση του αρχικού σας πόνου, μπορεί η μόλυνση να έχει εξαλείψει τον πολτό σας και η μόλυνση να έχει εξαπλωθεί στο σύστημα του ριζικού σας σωλήνα. Η παραμέληση της θεραπείας του δοντιού σας σε αυτό το στάδιο είναι πολύ επικίνδυνη και μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή ενόχληση και ακόμη και απώλεια δοντιών.

Η οδοντιατρική παρέμβαση είναι η μόνη εγκεκριμένη πορεία θεραπείας, τα αντιβιοτικά δεν θα μπορέσουν να διορθώσουν τη μόλυνση και τα παυσίπονα θα μουδιάσουν μόνο προσωρινά τον πόνο. Η έγκαιρη θεραπεία θα αυξήσει σημαντικά τις πιθανότητες επιτυχούς θεραπείας.