Είναι απαραίτητο το νήμα;

Ναι, ξέρουμε – κάπου έχετε διαβάσει ότι το οδοντικό νήμα δεν είναι αποτελεσματικό. Ωστόσο, ως οδοντίατρός σας, εμμένουμε στα όπλα μας. Το νήμα είναι σημαντικό για την υγεία των δοντιών σας και θα πρέπει να συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε οδοντικό νήμα τουλάχιστον μία φορά την ημέρα! Εδώ είναι γιατί το νήμα έχει σημασία και γιατί μπορεί να προστατεύσει τα δόντια και τα ούλα σας.

Πώς το νήμα βελτιώνει τη στοματική σας υγεία

Το νήμα μπορεί να φαίνεται σαν ταλαιπωρία ή βαρετό χάσιμο χρόνου, αλλά μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τη στοματική σας υγεία. Όταν νιώσετε στον πειρασμό να το ξεχάσετε για τα καλά, σκεφτείτε τι μπορεί να κάνει το οδοντικό νήμα για τα δόντια και τα ούλα σας. Το νήμα είναι ο καλύτερος τρόπος για να διατηρήσετε τα κενά ανάμεσα στα δόντια σας καθαρά. Αφαιρεί την πλάκα και τα κομμάτια τροφής ανάμεσα στα δόντια σας. Πηγαίνει ακριβώς στη γραμμή των ούλων για ένα πλήρες επίπεδο καθαρισμού.

Το νήμα μπορεί να σας βοηθήσει να απαλλαγείτε από τον πόνο και την ερυθρότητα στα ούλα σας. Μάλιστα, με το σωστό βούρτσισμα και οδοντικό νήμα, τα ούλα σας θα φαίνονται ροζ και υγιή, ενώ τα δόντια σας θα είναι πιο καθαρά στα ενδιάμεσα διαστήματα. Στη συνέχεια, μπορείτε να διατηρήσετε τα δόντια και τα ούλα σας υγιή με την τακτική οδοντιατρική φροντίδα.

Τι συμβαίνει όταν δεν χρησιμοποιείτε οδοντικό νήμα;

Η στοματική σας υγεία επιδεινώνεται εάν εγκαταλείψετε το νήμα. Τα τρόφιμα και η πλάκα που αφήνονται πίσω σκληραίνουν και προκαλούν τερηδόνα και ουλίτιδα. Είστε πιο ευάλωτοι στις τερηδόνες και μπορεί να εμφανίσετε σοβαρή περίπτωση κακοσμίας λόγω της παλιάς τροφής που παραμένει ανάμεσα στα δόντια σας.

Μπορεί να χρειαστείτε περισσότερα σφραγίσματα ή άλλες οδοντιατρικές επεμβάσεις για να αντιμετωπίσετε τον οδοντικό πόνο που προκαλείται από κοιλότητες. Τα ούλα σας μπορεί ακόμη και να αρχίσουν να αιμορραγούν. Τελικά, εάν συνεχίσετε να παραμελείτε το στόμα σας, θα μπορούσατε να καταλήξετε στην ανάγκη για ριζικό σωλήνα, οδοντοστοιχίες ή εμφυτεύματα.

Γιατί δεν είναι αρκετό το βούρτσισμα;

Η ανάπτυξη της συνήθειας να βουρτσίζετε τα δόντια σας κάθε μέρα είναι ένα καλό πρώτο βήμα. Ωστόσο, μια βούρτσα δεν μπορεί ποτέ να κάνει τόσο καλή δουλειά όσο το νήμα για να φτάσει στο φαγητό και την πλάκα ανάμεσα στα δόντια σας. Το νήμα εξακολουθεί να είναι ο καλύτερος τρόπος για να καθαρίσετε αυτούς τους χώρους. Με λίγα λόγια, το βούρτσισμα είναι σημαντικό, αλλά και το οδοντικό νήμα! Το ιστολόγιό μας, 5 Συμβουλές για την πρόληψη της νόσου των ούλων, περιλαμβάνει τη χρήση οδοντικού νήματος επειδή αποτελεί σημαντικό μέρος της στοματικής υγιεινής.

Το κόστος της παραμέλησης των δοντιών σας

Πολλοί άνθρωποι που το έχουν βιώσει λένε ότι το πιο συντριπτικό κόστος της παραμέλησης των δοντιών και των ούλων σας είναι η απώλεια των δοντιών σας. Μπορεί να δυσκολευτείτε να μασήσετε ή να μιλήσετε χωρίς ένα πλήρες σύνολο δοντιών. Ο πόνος της τερηδόνας και η ασθένεια των ούλων προσθέτουν στο προσωπικό κόστος. Εξάλλου, όταν πονάνε τα δόντια σου, είναι δύσκολο να συγκεντρωθείς ή να περάσεις καλά. Μπορεί να επηρεαστεί ολόκληρη η ζωή σας!

Εκτός από αυτά τα προσωπικά έξοδα, πρέπει επίσης να λάβετε υπόψη το οικονομικό κόστος της μη χρήση οδοντικού νήματος. Εάν ένα σωματίδιο τροφής κολλήσει ανάμεσα στα δόντια σας και δεν το βγάλετε, μπορεί να χρειαστείτε περισσότερες οδοντιατρικές επεμβάσεις.