Γιατί είναι ευαίσθητα τα δόντια μου;

Πονάτε κάθε φορά που πίνετε μια γουλιά από τον καφέ σας ή τρώτε μια μπουκιά παγωτό; Ξέρουμε πόσο επώδυνη μπορεί να είναι η οδοντική ευαισθησία! Αν και υπάρχουν πολλές πιθανές αιτίες για τον οδοντικό σας πόνο, υπάρχουν επίσης και ορισμένες λύσεις. Καθορίζοντας την αιτία της οδοντικής σας ευαισθησίας με τον οδοντίατρό σας στο Fairview Dental Group, μπορούμε να εργαστούμε γρήγορα για να διορθώσουμε το πρόβλημα και να σας επαναφέρουμε στο να τρώτε ξανά τα αγαπημένα σας τρόφιμα. Ακολουθούν μερικοί από τους λόγους που μπορεί να αντιμετωπίζετε οδοντική ευαισθησία:

Μπορεί να βουρτσίζετε υπερβολικά

Γνωρίζατε ότι η πλάκα είναι πραγματικά μαλακή και αφαιρείται αρκετά εύκολα; Επομένως, δεν χρειάζεται πραγματικά να βουρτσίζετε πολύ σκληρά για να καθαρίσετε σωστά τα δόντια σας. Εάν βουρτσίζατε πολύ αυστηρά -ιδιαίτερα με μια οδοντόβουρτσα με σφιχτές τρίχες- μπορεί να έχετε φθείρει το σμάλτο των δοντιών στη διαδικασία. Αυτό εκθέτει τα μικροσκοπικά σωληνάρια κάτω από την επιφάνεια του σμάλτου σας, παρέχοντας άμεση πρόσβαση στα νεύρα μέσα στο δόντι σας. Για να διορθώσετε το πρόβλημα, μεταβείτε σε μια οδοντόβουρτσα με μαλακές τρίχες και πηγαίνετε λίγο πιο εύκολα κατά το βούρτσισμα δύο φορές την ημέρα!

Τρώτε πάρα πολλά όξινα τρόφιμα

Τα όξινα τρόφιμα όπως τα εσπεριδοειδή, η σάλτσα ντομάτας, το κάρυ, τα τουρσιά κ.λπ. μπορεί να είναι αρκετά ερεθιστικά για τα δόντια σας, ιδιαίτερα εάν το σμάλτο των δοντιών σας έχει ήδη φθαρεί και τα νεύρα είναι εκτεθειμένα. Αν και η αποφυγή αυτών των τροφών μπορεί να μειώσει την ταλαιπωρία σας και να αποτρέψει περαιτέρω τερηδόνα, θα θελήσετε να ελέγξετε τα δόντια σας για να διορθώσετε τυχόν τερηδόνα που μπορεί να υπάρχει ήδη.

Πάσχετε από βρουξισμό

Ο βρουξισμός, ή το τρίξιμο των δοντιών, μπορεί να προκαλέσει μεγάλη ζημιά στα δόντια σας, συμπεριλαμβανομένης της φθοράς του οδοντικού σμάλτου και της ευαισθησίας. Το τρίξιμο των δοντιών στον ύπνο σας προκαλείται συχνά από το άγχος και την καφεΐνη, αν και συχνά μπορεί να είναι ένα χρόνιο πρόβλημα. Εάν πιστεύετε ότι μπορεί να πάσχετε από βρουξισμό, μιλήστε με τον οδοντίατρό σας για τη λήψη ενός στοματικού προστατευτικού τη νύχτα για να αποτρέψετε οποιαδήποτε περαιτέρω βλάβη.

Χρησιμοποιείτε προϊόντα λεύκανσης

Είναι σημαντικό να έχετε επίγνωση των προϊόντων λεύκανσης που χρησιμοποιείτε στα δόντια σας. Πολλοί κατασκευαστές προσθέτουν χημικές ουσίες στις οδοντόκρεμες τους και σε άλλα προϊόντα λεύκανσης που μπορεί να οδηγήσουν σε ευαισθησία. Εάν αντιμετωπίζετε οδοντικό πόνο, δοκιμάστε να αλλάξετε την οδοντόκρεμα σας και να αποφύγετε οποιαδήποτε προϊόντα λεύκανσης που θα μπορούσαν να βλάψουν τα δόντια σας.

Η γραμμή των ούλων σας υποχωρεί

Καθώς μεγαλώνετε, μπορεί να εμφανίσετε μια υποχώρηση της γραμμής των ούλων – δίνοντας στα δόντια σας μια επιμήκη εμφάνιση. Αυτό μπορεί να δώσει στα εξωτερικά ερεθίσματα άμεση πρόσβαση στη ρίζα του δοντιού σας, προκαλώντας ευαισθησία. Αυτό το σύμπτωμα μπορεί επίσης να προκληθεί από ασθένεια των ούλων, οπότε φροντίστε να αντιμετωπίσετε αυτό το ζήτημα με τον οδοντίατρό σας το συντομότερο δυνατό.

Έχετε τερηδόνα

Τέλος, μπορεί να αντιμετωπίζετε οδοντική ευαισθησία ως αποτέλεσμα τερηδόνας. Τα βακτήρια στην πλάκα απελευθερώνουν οξέα που φθείρονται στο σμάλτο των δοντιών σας και, εάν δεν αφαιρεθούν, μπορούν να οδηγήσουν στη φθορά των δοντιών σας και να προκαλέσουν ευαισθησία. Αυτό είναι επίσης αρκετά διαδεδομένο σε εκείνα που έχουν παλαιότερα σφραγίσματα που μπορεί να χρειαστεί να αντικατασταθούν. Τα σφραγίσματα, με την πάροδο του χρόνου, μπορεί να σπάσουν ή να εξασθενήσουν, επιτρέποντας τη συσσώρευση πλάκας στις σχισμές και την πρόκληση σήψης. Ευτυχώς, αυτά μπορούν εύκολα να αντικατασταθούν για να θεραπεύσουν τα επώδυνα συμπτώματά σας.