Πότε πρέπει να αφαιρέσετε τα δόντια σοφίας σας

Οι φρονιμίτες σας δεν σας κάνουν πιο έξυπνους, αλλά έχουν τη δυνατότητα για επιπλοκές στοματικής υγείας. Μερικοί άνθρωποι δεν έχουν κανένα απολύτως πρόβλημα με τους φρονιμίτες τους και δεν χρειάζεται να τους αφαιρέσουν, αλλά για τους περισσότερους – οι φρονιμίτες μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα δαγκώματος, πόνο, λοίμωξη και προβλήματα κόλπων.

Γιατί έχουμε φρονιμίτες;

Οι τρίτοι γομφίοι σας είναι υπολείμματα της καταγωγής σας, των οποίων η διατροφή αποτελούνταν κυρίως από άψητο κρέας, σκληρούς ξηρούς καρπούς και τραγανά φύλλα. Τώρα που το φαγητό είναι πιο μαλακό, μαγειρεμένο και κομμένο σε κομμάτια μεγέθους μπουκιάς, αυτοί οι γομφίοι δεν χρειάζονται πλέον.

Τι προβλήματα προκαλούν οι φρονιμίτες;

Μερικές φορές, οι φρονιμίτες αναδύονται φυσικά από τη γραμμή των ούλων, χωρίς να δημιουργούνται προβλήματα. Συχνά, μεγαλώνουν με τρόπο που απειλεί την ακεραιότητα των άλλων δοντιών σας. Πολλοί άνθρωποι έχουν πολύ μικρά στόματα για επιπλέον γομφίους, έτσι οι φρονιμίτες παραμένουν παγιδευμένοι στο οστό της γνάθου ή κάτω από τον ιστό των ούλων. Οι προσβεβλημένοι φρονιμίτες μπορεί να σημαίνουν αποστήματα, μόλυνση και πόνο.

Οι φρονιμίτες μπορεί επίσης να είναι δύσκολο να διατηρηθούν καθαροί, καθιστώντας τους ευάλωτους σε ασθένειες των ούλων και τερηδόνα.

Ποια συμπτώματα υποδηλώνουν ότι πρέπει να αφαιρεθούν;

Οι οδοντίατροι μας μπορεί να σας συστήσουν να τα αφαιρέσετε προληπτικά, δηλαδή να αποτρέψετε οποιοδήποτε πιθανό πρόβλημα στο μέλλον. Μπορεί να δουν την πορεία ανάπτυξής τους σε μια ακτινογραφία και να ξέρουν ότι δεν θα χωρέσουν στο στόμα σας, θα μπουν στραβά ή θα προκαλέσουν προβλήματα στα άλλα δόντια σας.

Τα συμπτώματα ότι πρέπει να αφαιρέσετε αμέσως τους φρονιμίτες σας περιλαμβάνουν:

Πόνος στο πίσω μέρος του στόματός σας
Η ουλίτιδα που αναπτύσσεται γύρω τους
Απόστημα ή κύστη στην περιοχή των γομφίων
Φθορά των δοντιών σε μερικώς ανατολή φρονιμίτη

Οι φρονιμίτες σας έχουν τη δυνατότητα να συνωστίσουν τα κοντινά δόντια και ακόμη και να συμβάλουν σε προβλήματα κόλπων.

Σε ποια ηλικία πρέπει να αφαιρέσω τους φρονιμίτες;

Η έγκαιρη αφαίρεση των φρονιμιτών σας, όταν βρίσκεστε στα τέλη της εφηβείας σας ή στις αρχές της δεκαετίας των 20, ελαχιστοποιεί κάθε ζημιά που μπορούν να προκαλέσουν στο χαμόγελό σας. Επιπλέον, τα δόντια δεν έχουν αναπτυχθεί ακόμη πλήρως, επομένως είναι ευκολότερο να εξαχθούν.

Πιθανότατα θα προτείνουμε την αφαίρεση όταν δούμε τους φρονιμίτες σας να αρχίζουν να σπρώχνουν τη γραμμή των ούλων. Εάν δεν αναδυθούν σε όλη τη διαδρομή, αφήνουν ένα μονοπάτι μέσω του οποίου τα βακτήρια μπορούν να ταξιδέψουν και να προκαλέσουν σοβαρή μόλυνση.