Φθορά των δοντιών: Ο οριστικός οδηγός

Η τερηδόνα προκαλείται από τη συσσώρευση οξέος και οδοντικής πλάκας που φθείρει το σμάλτο και τελικά οδηγεί στην καταστροφή του δοντιού. Επηρεάζει άτομα όλων των ηλικιών, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών. Όταν η τερηδόνα αφεθεί χωρίς θεραπεία, μπορεί να οδηγήσει σε ασθένεια των ούλων, οδοντικά αποστήματα και εξαγωγή δοντιών.

Φθορά των δοντιών στα παιδιά

Τα παιδιά είναι ευαίσθητα στην τερηδόνα εάν τα βακτήρια από το φαγητό τους αφεθούν να εξαπλωθούν στο στόμα τους. Τα βακτήρια που βρίσκονται στο στόμα τους θα αλλάξουν τις τροφές, δημιουργώντας ουσιαστικά οξέα, τα οποία όταν μείνουν στα δόντια μπορεί να φθείρουν το σμάλτο και να δημιουργήσουν τρύπες στο δόντι. Όταν αυτό μείνει, προκαλεί το σχηματισμό πλάκας που με την πάροδο του χρόνου θα γίνει σκληρή και μπορεί να αφαιρεθεί μόνο από οδοντίατρο. Η αποτυχία παρακολούθησης για αυτό μπορεί να οδηγήσει σε τερηδόνα.

Τα παιδιά διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο τερηδόνας;

Όχι απαραίτητα, εκτός κι αν το παιδί σας έχει κακή στοματική υγιεινή ή προϋπάρχοντα προβλήματα όπως συνωστισμό δοντιών, κακή σύγκλειση όπου τα βακτήρια των τροφών μπορούν εύκολα να παγιδευτούν. Η διασφάλιση της τήρησης μιας σωστής ρουτίνας στοματικής υγιεινής και οι τακτικοί έλεγχοι (μία φορά κάθε έξι μήνες) θα πρέπει να εξαλείψουν την απειλή της τερηδόνας.

Θεραπεία τερηδόνας

Είναι σημαντικό να εντοπίσετε έγκαιρα την τερηδόνα για να εξοικονομήσετε όχι μόνο πολλές θεραπείες αλλά και μια μικρή περιουσία. Έχοντας συλληφθεί νωρίς, τα αποτελέσματα της τερηδόνας μπορούν εύκολα να αντιστραφούν. Επιπλέον, μπορεί να είστε σε θέση να αποφύγετε την εκτεταμένη θεραπεία εάν μια κοιλότητα αντιμετωπιστεί πριν γίνει σοβαρά προβληματική και επώδυνη. Το πώς αντιμετωπίζεται η τερηδόνα εξαρτάται από την έκταση της σοβαρότητάς της.

Θεραπεία με Φθόριο

για τα πρώιμα στάδια της τερηδόνας, η θεραπεία με φθόριο είναι μια βιώσιμη λύση. Οι επαγγελματικές θεραπείες με φθόριο μπορούν να αντιστρέψουν αποτελεσματικά τα σημάδια της τερηδόνας αλλά μόνο στα πολύ πρώιμα στάδια. Αυτός ο τύπος φθορίου διαφέρει από αυτό που βρίσκεται στις οδοντόκρεμες μόνο στο ότι περιέχει ισχυρότερη δόση φθορίου. Αυτό βοηθά στη στόχευση της σήψης και στην πλήρωση των περιοχών όπου έχει εισέλθει η σήψη. Αυτός ο τύπος φθορίου μπορεί να έρθει σε μορφή τζελ, βερνικιού, υγρού και αφρού.

Μεσαίο

Θεραπείες πλήρωσης (ή αποκατάστασης) – όταν η κοιλότητα έχει προχωρήσει στο στάδιο της δημιουργίας οπής ή οπών στο δόντι, θα χρειαστεί σφράγισμα. Αυτά μπορούν να κατασκευαστούν από πορσελάνη, μέταλλα ή συνδυασμό και των δύο.

Θεραπεία Crown

όταν η τερηδόνα έχει πραγματικά εισχωρήσει και έχει αποδυναμώσει το δόντι και τα γύρω δόντια, μπορεί να χρειαστείτε μια κορώνα για να αντικαταστήσετε την τερηδόνα περιοχή. Για αυτό, ο οδοντίατρός σας θα αφαιρέσει το χαλασμένο μέρος του δοντιού και μέρος του φυσικού σας δοντιού χρησιμοποιώντας ένα μικρό τρυπάνι για να εξασφαλίσει ότι θα δημιουργηθεί μια καλή βάση για την στεφάνη. Μπορούν να κατασκευαστούν από μέταλλο, πορσελάνη, ρητίνη ή συνδυασμό υλικών.

Θεραπεία ριζικού σωλήνα

εάν η τερηδόνα έχει φτάσει στον πολφό (το κέντρο του δοντιού σας) πιθανότατα θα χρειαστείτε ριζικό σωλήνα. Οι ριζικοί σωλήνες χρησιμοποιούνται μόνο όταν το δόντι έχει υποστεί τόσο μεγάλη ζημιά που παραμένει μόνο ένα μικρό τμήμα του δοντιού. Ο πολτός αφαιρείται και τοποθετείται με γέμιση. Μπορεί να εφαρμοστεί φαρμακευτική αγωγή στην περιοχή θεραπείας για να εξασφαλιστεί ότι θα εξαλειφθεί οποιαδήποτε απειλή μόλυνσης.

Εξαγωγή δοντιού

μια έσχατη λύση που χρησιμοποιείται όταν το δόντι (ή τα δόντια) έχουν υποστεί τόσο μεγάλη ζημιά που κανένα μέρος δεν μπορεί να διασωθεί. Η διαδικασία εξαγωγής δοντιού μπορεί να πραγματοποιηθεί είτε με τοπική είτε με γενική αναισθησία ανάλογα με την έκταση της επέμβασης. Στις περισσότερες περιπτώσεις, εάν πρόκειται για απλή εξαγωγή (όπου το δόντι φαίνεται στο στόμα) θα υποβληθείτε σε τοπική αναισθησία.