Τι είδους οδοντοστοιχίες είναι κατάλληλες για εσάς;

Ενώ τα μάτια μπορεί να είναι παράθυρα στην ψυχή, το χαμόγελό σας είναι η πύλη προς τον κόσμο. Όταν η ποιότητα του χαμόγελου σας έχει τεθεί σε κίνδυνο λόγω εκτεταμένης απώλειας δοντιών, μπορεί να έχει βαθιά επίδραση στη ζωή σας.

Τα δόντια σας συνεργάζονται όχι μόνο για να δαγκώνουν και να μασούν, αλλά και για να υποστηρίζουν τη δομή του προφίλ του προσώπου σας. Όταν χάνονται πολλά δόντια, η εμφάνισή σας μπορεί να αλλάξει δραστικά, καθώς η πτώση του δέρματος και η δομή του προσώπου μπορεί να φαίνονται κούφια ή σημαντικά γερασμένα. Οποιαδήποτε αλλαγή εμφάνισης μπορεί να επηρεάσει την αυτοεκτίμηση και την επιθυμία κάποιου να αλληλεπιδράσει κοινωνικά με τον κόσμο.

Περισσότερα από την αισθητική οδοντιατρική. Είναι απαραίτητες οι οδοντοστοιχίες;

Η απώλεια ενός δοντιού μπορεί επίσης να επηρεάσει την ικανότητα να τρώει και ακόμη και να μιλάει σωστά. Αυτά τα προβλήματα, συμπεριλαμβανομένου του κινδύνου για υποσιτισμό, επιδεινώνονται εκθετικά καθώς χάνονται περισσότερα δόντια. Οι οδοντοστοιχίες είναι μια ελκυστική λύση για την αντιμετώπιση της εκτεταμένης απώλειας δοντιών.

Τα τεχνητά δόντια και τα ούλα είναι ειδικά σχεδιασμένα για να ταιριάζουν στο στόμα σας και να αντικαθιστούν συνθετικά όλα ή μερικά από τα δόντια σας. Πέρα από την αισθητική τους γοητεία, οι οδοντοστοιχίες βοηθούν στην πρόληψη προβλημάτων που προκύπτουν από την απώλεια δοντιών.

Εάν πολλά δόντια καταστραφούν ή πέσουν για λόγους όπως απώλεια οστικής μάζας, ατύχημα ή περιοδοντική νόσο, οι οδοντοστοιχίες είναι μια οικονομική επιλογή για να ανακτήσετε το όμορφο χαμόγελό σας, τη συνολική ευεξία και την ποιότητα ζωής σας.

Βασικά στοιχεία οδοντοστοιχίας. Ποιες οδοντοστοιχίες είναι κατάλληλες για μένα;

Η τοποθέτηση οδοντοστοιχιών για εσάς σημαίνει ότι ο πόνος και η ενόχληση των προβληματικών δοντιών εξαλείφονται και αντικαθίστανται με μια ανθεκτική και όμορφη εναλλακτική. Πριν προσαρμόσετε την οδοντοστοιχία σας, ένας οδοντίατρος θα σας βοηθήσει να επιλέξετε την καλύτερη επιλογή ξεκινώντας με την εξέταση των δοντιών για να δείτε πόσο μεγάλο είναι το κενό, πού βρίσκεται και αν υπάρχουν ακόμα υγιή δόντια δίπλα στο κενό.

Ο οδοντίατρος θα αξιολογήσει επίσης πόσο υγιή είναι η γνάθος, τα ούλα και τα γειτονικά δόντια σας. Καθώς απαντώνται αυτές οι ερωτήσεις, οι επιλογές θα γίνουν πιο ξεκάθαρες. Ορισμένες οδοντοστοιχίες έχουν σχεδιαστεί για να στερεώνονται πιο μόνιμα στο στόμα σας και μπορούν να αφαιρεθούν μόνο από οδοντίατρο. Άλλα έχουν σχεδιαστεί για να αφαιρούνται εύκολα από εσάς και μπορούν να καθαριστούν στο σπίτι.

Διαφορετικοί τύποι οδοντοστοιχιών

Οι άνθρωποι που φορούν οδοντοστοιχίες μπορεί να καταλήξουν να φορούν πολλά διαφορετικά είδη οδοντοστοιχιών στη διάρκεια της ζωής τους. Υπάρχουν τόσο σταθεροί όσο και αφαιρούμενοι τύποι οδοντοστοιχιών και οι διάφοροι τύποι οδοντοστοιχιών μπορούν να συνδυαστούν με διαφορετικούς τρόπους. Για παράδειγμα, μια κορώνα μπορεί να στερεωθεί πάνω από ένα οδοντικό εμφύτευμα και, στη συνέχεια, μια μερική οδοντοστοιχία θα μπορούσε να στερεωθεί στην κορυφή της στεφάνης.

Σταθερές οδοντοστοιχίες

Οι στεφάνες και οι γέφυρες στερεώνονται μόνιμα στα δόντια. Ενώ μια κορώνα καλύπτει ένα δόντι, μια γέφυρα μπορεί να αντικαταστήσει ένα ή περισσότερα δόντια και συνήθως χρησιμοποιείται για να γεμίσει μικρότερα κενά. Οι γέφυρες απαιτούν τη σταθερότητα των υγιών δοντιών στήριξης ή των εμφυτευμάτων για να στερεωθούν σωστά και να παραμείνουν με ασφάλεια στη θέση τους. Οι γέφυρες διατίθενται σε ποικιλία υλικών, ανάλογα με τις ανάγκες σας, και προσφέρουν τόσο καλλυντική όσο και λειτουργική λύση.

Εάν τα δόντια σας δεν είναι αρκετά υγιή για να στηρίξουν μια γέφυρα, ο οδοντίατρός σας μπορεί να συστήσει πρώτα την αποκατάσταση οδοντικών εμφυτευμάτων. Οι βίδες τιτανίου εισάγονται στη γνάθο, μιμούνται τις ρίζες και ενεργοποιούν την ανάπτυξη νέων οστών για να βοηθήσουν στην αγκύρωση του νέου δοντιού στη γνάθο.

Αφαιρούμενες οδοντοστοιχίες

Η αφαιρούμενη οδοντοστοιχία μπορεί να είναι πλήρης ή μερική, ανάλογα με το μέγεθος του κενού, καθώς και τη σταθερότητα και την υγεία των γειτονικών δοντιών. Οι σύγχρονες οδοντοστοιχίες έχουν σχεδιαστεί για να είναι άνετες και να αποδίδουν εξίσου καλά με τα φυσικά δόντια. Θεωρούνται μια οικονομικά αποδοτική θεραπεία που δημιουργεί ένα φυσικό χαμόγελο.