Το να φοβάσαι τον οδοντίατρο

Ο φόβος για τον οδοντίατρο συγκαταλέγεται σε μερικές από τις πιο κοινές φοβίες, αλλά με τη σωστή φροντίδα του ασθενούς και την κατανόηση των θεραπειών, μπορούμε να σας βοηθήσουμε να ξεπεράσετε την οδοντιατρική σας φοβία.

Το να φοβάστε τον οδοντίατρο θα γίνει τελικά βάρος για τη στοματική σας υγεία. Η διαχείριση και η εύρεση μηχανισμών αντιμετώπισης της οδοντιατρικής σας φοβίας είναι σημαντική, επειδή η επίσκεψη στον οδοντίατρο είναι ουσιαστικό μέρος της διατήρησης της στοματικής σας υγείας.

Για παράδειγμα, η αποτυχία επίσκεψης στον οδοντίατρό σας εάν έχετε πονόδοντο μπορεί να μην έχει άμεσες επιπτώσεις, αλλά αυτός ο πονόδοντος μπορεί να είναι σύμπτωμα για κάτι πιο σοβαρό στη συνέχεια.

Γιατί οι άνθρωποι φοβούνται τον οδοντίατρο;

Ενώ κάθε ασθενής έχει διαφορετικούς λόγους για τους οποίους φοβάται τον οδοντίατρο, συχνά μπορούν να κατηγοριοποιηθούν στις ακόλουθες κατηγορίες:

Ο φόβος του πόνου

Αναμφισβήτητα η πιο κοινή αιτία φόβου για τον οδοντίατρο. Αυτός ο τύπος φόβου είναι συνήθως το αποτέλεσμα προηγούμενης κακής εμπειρίας ή βασίζεται σε αρνητικές εμπειρίες άλλων. Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι όλες οι θεραπείες και οι διαδικασίες είναι πλέον σημαντικά λιγότερο επώδυνες ή χωρίς πόνο.

Φόβος για βελόνες, ενέσεις και αναισθητικό

Ένας άλλος συχνός φόβος είναι ο φόβος των ενέσεων και ο τρόπος που εφαρμόζεται η αναισθησία. Μερικοί ασθενείς αισθάνονται ότι ο φόβος τους για τις βελόνες αυξάνεται όταν τους εισάγουν στο στόμα τους. Επιπλέον, ορισμένοι ασθενείς ανησυχούν επίσης ότι η αναισθησία δεν θα λειτουργήσει ή δεν θα μουδιάσει τη στοχευμένη περιοχή. Θυμηθείτε, η θεραπεία δεν θα ξεκινήσει μέχρι να είμαστε σίγουροι ότι η αναισθησία έχει τεθεί σε ισχύ.

Φόβος για παρενέργειες

Οι ασθενείς μπορεί επίσης να πιστεύουν ότι οι παρενέργειες της θεραπείας θα τους κάνουν να αισθάνονται ζάλη, λιποθυμία και/ή ναυτία. Γνωρίστε ότι οποιαδήποτε αναισθησία εφαρμόζεται εστιάζει στο να κάνει την εμπειρία σας άνετη και χαλαρωτική και μπορεί να μην έχετε καν παρενέργειες.

Κλειστοφοβία και έλλειψη ελέγχου

Η κλειστοφοβία είναι μια κοινή πάθηση μεταξύ πολλών ανθρώπων και οι ασθενείς μπορεί να αισθάνονται αναστατωμένοι από την έλλειψη προσωπικού χώρου στην καρέκλα του οδοντιάτρου. Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι μπορείτε πάντα να ζητήσετε να κάνετε ένα διάλειμμα ή να ζητήσετε επιβεβαίωση κατά τη διάρκεια της θεραπείας. Οι οδοντίατροι γνωρίζουν πολύ καλά αυτόν τον φόβο και θα κάνουν τα πάντα για να εξασφαλίσουν ότι η εμπειρία σας είναι άνετη.

Πώς έχει αλλάξει ο κλάδος ώστε να γίνει πιο εξυπηρετικός για τους νευρικούς ασθενείς;

Ο κλάδος της οδοντιατρικής και της ορθοδοντικής έχει δει δραστικές αλλαγές όσον αφορά την εμπειρία των ασθενών τα τελευταία 20 χρόνια. Έχει δοθεί τεράστια έμφαση στην εμπειρία των ασθενών, το προσωπικό είναι εκπαιδευμένο να αντιμετωπίζει νευρικούς ασθενείς και οι κλινικές έχουν σχεδιαστεί για να φαίνονται ζεστές και φιλόξενες. Η διασφάλιση της άνεσης και της ασφάλειας των ασθενών αποτελεί υψηλή προτεραιότητα των οδοντιάτρων.