Εξαγωγές δοντιών – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Με απλά λόγια, η εξαγωγή δοντιού είναι μια οδοντιατρική διαδικασία που περιλαμβάνει την πλήρη αφαίρεση ενός μολυσμένου, κατεστραμμένου ή άλλως προβληματικού δοντιού από το στόμα.

Πότε να κάνετε εξαγωγή δοντιού;

Όταν ένα δόντι έχει καταστραφεί τόσο πολύ που ένα σφράγισμα, το καπάκι ή η κορώνα δεν επαρκούν, μπορεί να χρειαστείτε πλήρη αφαίρεση του δοντιού (εξαγωγή δοντιού). Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους ένας ασθενής μπορεί να χρειαστεί εξαγωγή, οι συνήθεις λόγοι περιλαμβάνουν:

Λοίμωξη ή τερηδόνα σε ένα ή περισσότερα δόντια
Ασθένεια των ούλων
Κατεστραμμένα δόντια μετά από τραύμα

Άλλοι λόγοι εξαγωγής μπορεί να περιλαμβάνουν:

Μπορεί να έχετε επιπλέον δόντια που προκαλούν προβλήματα συνωστισμού που έχει ως αποτέλεσμα πονόλαιμο στα ούλα και/ή δυσκολία στο φαγητό.
Βρεφικά δόντια που δεν έχουν πέσει εγκαίρως για τα νέα δόντια του ενήλικα
Εξαγωγή για να ανοίξει ο δρόμος για την τοποθέτηση των τιράντες
Ορισμένα φάρμακα μπορεί να οδηγήσουν σε μολυσμένα δόντια (και επομένως αφαίρεση)
Ορισμένα φάρμακα που καταστέλλουν ή επηρεάζουν το ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να προκαλέσουν μόλυνση των δοντιών
Οι φρονιμίτες που προκαλούν πόνο, έχουν μολυνθεί ή έχουν αναπτύξει κύστη θα πρέπει να αφαιρεθούν για να σταματήσει η εξάπλωση της λοίμωξης.

Πριν από τη διαδικασία εξαγωγής των δοντιών σας

Τόσο οι οδοντίατροι όσο και οι ορθοδοντικοί με επαρκή ιατρική κατάρτιση είναι σε θέση να εκτελούν διαδικασίες εξαγωγής δοντιών. Προτού καν εξεταστείτε για εξαγωγή δοντιού, θα χρειαστεί να παρέχετε στον οδοντίατρό σας οποιαδήποτε σχετική ιατρική πληροφορία που θα μπορούσε να επηρεάσει τη διαδικασία σας. Για παράδειγμα, εάν πάσχετε από οποιεσδήποτε συνθήκες που μπορεί να σας θέσουν σε κίνδυνο μόλυνσης ή εάν λαμβάνετε ισχυρά φάρμακα, θα πρέπει να ενημερώσετε τον οδοντίατρό σας.

Να μερικά παραδείγματα:

Καρδιακά ελαττώματα
Μειωμένο ή μειωμένο ανοσοποιητικό σύστημα
Ηπατική νόσο
Τεχνητές αρθρώσεις (γόνατο, ισχίο κ.λπ.)

Η παροχή αυτών των πληροφοριών στον οδοντίατρό σας είναι απαραίτητη για να διασφαλίσετε ότι δεν θα προκύψουν προβλήματα κατά τη διάρκεια της διαδικασίας και ότι θα μπορέσετε να κάνετε πλήρη ανάρρωση.

Εξήγηση της διαδικασίας εξαγωγής δοντιού

Η επέμβαση μπορεί να γίνει είτε με τοπική είτε με γενική αναισθησία ανάλογα με την έκταση της επέμβασης. Στις περισσότερες περιπτώσεις, εάν πρόκειται για απλή εξαγωγή (όπου το δόντι φαίνεται στο στόμα) θα τεθεί υπό τοπική αναισθησία. Το αναισθητικό εγχέεται μέσα ή γύρω από την πληγείσα περιοχή και μετά από λίγα λεπτά, η περιοχή θα πρέπει να αισθάνεται μουδιασμένη και ο οδοντίατρός σας θα σας ρωτήσει εάν μπορείτε να νιώσετε κάτι. Αφού τεθεί σε εφαρμογή το αναισθητικό, ο οδοντίατρός σας θα διευρύνει απαλά την υποδοχή του δοντιού σας για να σας βοηθήσει να χαλαρώσετε το δόντι σας προτού αφαιρεθεί.

Είναι πιθανό να σχηματιστεί ένας μικρός θρόμβος αίματος μόλις αφαιρεθεί το δόντι και ο οδοντίατρός σας θα το αντιμετωπίσει χρησιμοποιώντας ένα επίθεμα γάζας ή βελονιά για να βοηθήσει την περιοχή να επουλωθεί. Μπορεί να αισθανθείτε μια ελαφριά αίσθηση τραβήγματος καθώς το δόντι αφαιρείται απαλά, αλλά η αναισθησία θα πρέπει να ανακουφίσει τον πόνο. Εάν νιώθετε κάποια ενόχληση, ενημερώστε τον οδοντίατρό σας ώστε να μουδιάσει ξανά την περιοχή.

Περιπτώσεις που αλλάζουν τη φύση της διαδικασίας

Εάν το δόντι δεν φαίνεται, έχει αποκοπεί από τα ούλα, δεν έχει ανατείλει ή έχει προσκρούσει με οποιονδήποτε τρόπο, μπορεί να απαιτηθεί χειρουργική εξαγωγή. Αυτή η διαδικασία συνήθως εκτελείται από στοματοχειρουργό, αλλά μπορεί να εκτελεστεί από ορισμένους οδοντίατρους.

Η διαδικασία διαφέρει ελαφρώς σε μια απλή εξαγωγή. Ο οδοντίατρός σας θα κάνει μια μικρή τομή στα ούλα σας και θα αφαιρέσει απαλά το δόντι. Μερικές φορές το δόντι μπορεί να χρειαστεί να αφαιρεθεί σε μέρη ή μέρη του οστού μπορεί να αφαιρεθούν για την ασφαλή και αποτελεσματική αφαίρεση του έγκλειστου δοντιού