Πώς να σταματήσετε να υποχωρούν τα ούλα

Η υποχώρηση των ούλων είναι ένα κοινό οδοντικό πρόβλημα που θα αντιμετωπίσουν πολλοί άνθρωποι. Η ύφεση μπορεί να προκληθεί από πολλά πράγματα, όπως το σκληρό βούρτσισμα, τη γενετική, την ασθένεια των ούλων και τον βρουξισμό (τρίξιμο των δοντιών). Ένα από τα κύρια προβλήματα με την υποχώρηση των ούλων είναι ότι η κατάσταση είναι σταδιακή και οι ασθενείς δεν συνειδητοποιούν ότι τα ούλα τους υποχωρούν.

Η επίσκεψη στον οδοντίατρό σας μία φορά κάθε έξι μήνες θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε την στοματική σας υγεία και την απειλή της υποχώρησης των ούλων και των ασθενειών που σχετίζονται με τα ούλα.

Η ύφεση των ούλων είναι ένα αρκετά κοινό οδοντικό πρόβλημα που κάνει τα ούλα σας να υποχωρούν, εκθέτοντας περισσότερα από τα δόντια σας και τις ρίζες τους. Πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι υποχωρούν τα ούλα, επειδή η υποχώρηση των ούλων συμβαίνει σταδιακά και συχνά περνά απαρατήρητη.

Γιατί είναι κακό τα ούλα που υποχωρούν;

Όταν τα ούλα σας υποχωρούν, αφήνουν τα δόντια σας ανοιχτά σε επιβλαβή βακτήρια και ασθένειες που προκαλούνται από αυτά τα βακτήρια.

Τα ούλα σας προστατεύουν τα δόντια σας με δύο τρόπους: πρώτος είναι το προσκολλημένο ούλο, το οποίο συνδέει τα δόντια σας με το οστό, ο δεύτερος τρόπος είναι ο βλεννογόνος των ούλων, ο οποίος προστατεύει το εσωτερικό των ούλων και των παρειών σας. Εκεί που παρατηρούμε τις υφέσεις είναι γνωστό ως ουλικό περιθώριο, τα ούλα που περιβάλλουν τα δόντια μας. Όταν το περιθώριο των ούλων απομακρύνεται από τα δόντια σας, αφήνει «τσέπες» όπου τα βακτήρια μπορούν να επιτεθούν στις ρίζες. Εάν αφεθεί, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε τερηδόνα και ακόμη και απώλεια δοντιών.

Υπάρχει τρόπος να σταματήσετε να υποχωρούν φυσικά τα ούλα σας;

Δυστυχώς, τα ούλα σας δεν θα μεγαλώσουν ξανά από τη στιγμή που θα υποχωρήσουν. Ωστόσο, υπάρχουν επιλογές θεραπείας που μπορούν να ανεβάσουν τη γραμμή των ούλων σας στην αρχική τους θέση και υπάρχουν τρόποι για να σταματήσετε να επιδεινώνεται η υποχώρηση των ούλων

Υπάρχουν μερικοί τρόποι για να σταματήσετε την περαιτέρω υποχώρηση των ούλων σας. Εάν η ύφεση των ούλων σας βρίσκεται στα αρχικά της στάδια, ο οδοντίατρός σας μπορεί να κάνει έναν βαθύ καθαρισμό, ο οποίος ξεπλένει τυχόν βακτήρια και πέτρα που κρύβονται στις περιοχές με κενά ή τσέπες. Εάν οι ρίζες των δοντιών σας είναι εκτεθειμένες, θα καθαριστούν και θα εξομαλυνθούν για να επιτρέψουν στα ούλα σας να επανέλθουν στην αρχική τους θέση.

Εάν εξακολουθούν να υπάρχουν βακτήρια, μπορεί να σας συνταγογραφηθούν αντιβιοτικά για να εξασφαλιστεί ότι όλα τα βακτήρια θα εξαλειφθούν. Αυτό είναι κάτι που μπορεί να συζητηθεί με τον οδοντίατρό σας πριν ξεκινήσει η θεραπεία.