Τι είναι η ουλίτιδα;

Πιθανότατα έχετε ακούσει τον όρο «ουλίτιδα» στο παρελθόν, αλλά ξέρετε τι είναι αυτή η πάθηση; Η ουλίτιδα και ο μεγάλος αδερφός της, η περιοδοντίτιδα (γνωστή και ως ασθένεια των ούλων).

φλεγμονή, αιμορραγία και ασθένεια των ούλων εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία. Αν και είναι δύσκολο να αναγνωριστεί, η έγκαιρη διάγνωση είναι ζωτικής σημασίας για την επιτυχή αντιμετώπιση αυτού του κοινού προβλήματος στοματικής υγείας. Ευτυχώς, όταν συλληφθεί νωρίς, είναι εύκολο να διορθώσετε την κατάσταση και να σας επαναφέρετε στην υγεία σας. Σήμερα περιγράφουμε τους καλύτερους τρόπους ανίχνευσης και θεραπείας της ουλίτιδας, ώστε να έχετε την ευκαιρία να καταπολεμήσετε αυτήν την πάθηση.

Πώς μπορώ να ξέρω αν έχω ουλίτιδα;

Η ουλίτιδα συχνά δεν έχει ορατά συμπτώματα και μπορεί να εντοπιστεί μόνο από τον οδοντίατρό σας. Ωστόσο, ορισμένα προειδοποιητικά σημάδια που μπορεί να παρατηρήσετε περιλαμβάνουν πρησμένα, κόκκινα και ευαίσθητα ούλα, καθώς και αιμορραγία κατά το βούρτσισμα ή το νήμα. Ο οδοντίατρός σας θα σας διαγνώσει οριστικά με ουλίτιδα κατά τη διάρκεια της οδοντιατρικής σας εξέτασης. Χρησιμοποιώντας έναν μικρό χάρακα, θα μετρηθεί η απόσταση μεταξύ των ούλων και των δοντιών σας για να ελέγξετε αν η απόσταση υπερβαίνει τα 3 χιλιοστά. Ανάλογα με το στάδιο της ουλίτιδας ή της περιοδοντίτιδας σας, ο οδοντίατρός σας μπορεί να σας παραπέμψει σε έναν ειδικό στις παθήσεις των ούλων γνωστό ως περιοδοντολόγο.

Πώς θα το αντιμετωπίσετε;

Ο πιο συνηθισμένος τρόπος αντιμετώπισης της ουλίτιδας είναι ο ενδελεχής επαγγελματικός καθαρισμός των δοντιών στο οδοντιατρείο. Κατά τη διάρκεια αυτού του καθαρισμού, θα αφαιρέσουμε οποιαδήποτε πλάκα και πέτρα κατά μήκος της γραμμής των ούλων για να δημιουργηθεί χώρος για να καθαρίσει η μόλυνση. Είναι πολύ σημαντικό να διατηρείτε μόνοι σας καλή στοματική υγιεινή πριν και μετά από αυτό το ραντεβού για να διατηρήσετε τα ούλα σας υγιή. Η καταπολέμηση των βακτηρίων στο στόμα είναι ένας σίγουρος τρόπος για να αποτρέψετε την επιδείνωση ή την επανεμφάνιση των προβλημάτων. Είναι επίσης πολύ σημαντικό να κόψετε το κάπνισμα και να ελέγξετε τον διαβήτη εάν τον έχετε.

Πώς μπορώ να προλάβω την ουλίτιδα εξαρχής;

Ένας υγιεινός τρόπος ζωής και ένα καλό καθεστώς στοματικής υγιεινής είναι ζωτικής σημασίας για την πρόληψη της ουλίτιδας. Θυμηθείτε να βουρτσίζετε τα δόντια σας με φθοριούχο οδοντόκρεμα τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα, να χρησιμοποιείτε νήμα τακτικά και να επισκέπτεστε τον οδοντίατρό σας κάθε έξι μήνες. Η κατανάλωση μιας ισορροπημένης διατροφής, η αποφυγή τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και η παραμονή μακριά από τα προϊόντα καπνού είναι άλλοι υπέροχοι τρόποι για να διατηρήσετε το στόμα σας υγιές.

Μπορείτε να αποτρέψετε εντελώς αυτό το πρόβλημα αρκεί να προσέχετε τη ρουτίνα στοματικής σας φροντίδας. Τα καλά νέα είναι ότι εάν ο οδοντίατρός σας μπορεί να αντιμετωπίσει αυτή την πάθηση στα αρχικά της στάδια, οι θεραπευτικές επιλογές σας θα είναι σχετικά εύκολες και ανώδυνες!