Πώς ένας οδοντίατρος μπορεί να διορθώσει την ύφεση των ούλων

Η υποχώρηση των γραμμών των ούλων είναι ένα κοινό αλλά θεραπεύσιμο οδοντικό πρόβλημα. Όχι μόνο αυτή η κατάσταση μπορεί να προκαλέσει τερηδόνα και οδοντική ευαισθησία, αλλά μπορεί επίσης να επηρεάσει αμήχανα τη φυσική σας εμφάνιση.

Η ύφεση των ούλων εμφανίζεται όταν η γραμμή των ούλων υποχωρεί από τα δόντια σας, εκθέτοντας τις υποκείμενες ρίζες. Πολλά πράγματα, συμπεριλαμβανομένου του δυναμικού βουρτσίσματος, του καπνίσματος ή του ατμίσματος, ακόμα και της κληρονομικότητας, μπορούν να συμβάλουν στην ανάπτυξη αυτής της πάθησης.

Τα αντιβιοτικά, τα αντιμικροβιακά στοματικά διαλύματα και η χειρουργική επέμβαση είναι όλες οι μορφές θεραπείας. Αν και η ύφεση των ούλων δεν μπορεί να θεραπευτεί, η σωστή επαγγελματική οδοντιατρική υποστήριξη μπορεί να την εμποδίσει να επιδεινωθεί.

Σχετικά με την υποχώρηση των ούλων

Η υποχώρηση των ούλων συνεπάγεται ότι οι ρίζες των δοντιών σας γίνονται ορατές καθώς ο ιστός των ούλων σας αρχίζει να απομακρύνεται από αυτές. Τα δόντια σας είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν τερηδόνα, να υποφέρουν από ευαισθησίες και άλλα προβλήματα ως αποτέλεσμα.

Η ύφεση των ούλων μπορεί να κυμαίνεται από μικρή έως σοβαρή. Πολλά δόντια ή μόνο ένα δόντι θα μπορούσαν να χτυπηθούν. Αλλά ποιος κινδυνεύει για ύφεση των ούλων και ποια είναι τα σημάδια που πρέπει να αναζητήσετε;

Ποιος κινδυνεύει για ύφεση των ούλων;

Είναι πιο πιθανό να αναπτύξετε ύφεση των ούλων εάν:

Είναι 65 ετών και άνω.
Χρησιμοποιήστε καπνό για μάσημα.
Καπνίζεις ή ατμίζεις.
Έχετε κάνει νάρθηκες ή άλλη ορθοδοντική θεραπεία.
Κάντε piercing στα χείλη ή στη γλώσσα.
Βουρτσίστε τα δόντια σας επιθετικά.
Έχετε περιοδοντική νόσο ή σημεία που υποδεικνύουν περιοδοντικές ανησυχίες.

Πώς να διορθώσετε την ύφεση των ούλων

Τα βήματα για τον τρόπο αποκατάστασης της ύφεσης των ούλων μπορούν να συζητηθούν και να αντιμετωπιστούν κατά τη διάρκεια μιας τακτικής οδοντιατρικής εξέτασης. Χρησιμοποιώντας ένα εξειδικευμένο εργαλείο που ονομάζεται περιοδοντικός καθετήρας για τη μέτρηση του βαθμού υποχώρησης των ούλων σε κάθε δόντι, η ύφεση των ούλων μπορεί να διαγνωστεί από έναν επαγγελματία.

Σε περιοχές όπου τα ούλα έχουν υποχωρήσει, η απώλεια οστικής μάζας είναι συχνή, επομένως ο οδοντίατρος θα αξιολογήσει επίσης το μέγεθος των περιοδοντικών θυλάκων που περιβάλλουν κάθε δόντι. Οι υγιείς τσέπες κυμαίνονται σε μέγεθος από 1 έως 3 χιλιοστά. Οι τσέπες με ουλίτιδα έχουν μέγεθος περίπου 4 χιλιοστά. Όσοι πάσχουν από περιοδοντική νόσο έχουν θύλακες βάθους τουλάχιστον 5 χιλιοστών.

Η θεραπεία της ύφεσης των ούλων εξαρτάται κυρίως από την υποκείμενη αιτία. Μη χειρουργικές θεραπείες, όπως τοπικά αντιβιοτικά, οδοντικό δέσιμο ή ορθοδοντική, μπορεί να βοηθήσουν σε περιπτώσεις ήπιας ύφεσης των ούλων. Ωστόσο, στην πλειονότητα των περιπτώσεων, απαιτείται χειρουργική επέμβαση για την ύφεση των ούλων για την πλήρη επίλυση του προβλήματος.

Μη χειρουργικές θεραπείες

Οι μη χειρουργικές θεραπείες για την ύφεση των ούλων μπορεί να περιλαμβάνουν:

Τοπικά Αντιβιοτικά

Τα αντιβιοτικά εφαρμόζονται τοπικά ή με την εισαγωγή ενός αντιβιοτικού απευθείας κάτω από τα ούλα σας.

Συμβουλές καθαρισμού σπιτιού

Συμβουλές για το πώς να καθαρίσετε τα δόντια σας πιο αποτελεσματικά.

Απολέπιση και Ριζοφύτευση

Η απολέπιση και το πλάνισμα των ριζών ή ο βαθύς οδοντικός καθαρισμός μπορούν να πραγματοποιηθούν με τοπική αναισθησία για την απομάκρυνση επιβλαβών βακτηρίων που προκαλούν ασθένειες των ούλων κάτω από τη γραμμή των ούλων.

Οδοντιατρικός Συγκόλληση

Ο οδοντίατρός σας μπορεί να κρύψει την περιοχή της ύφεσης με σύνθετη ρητίνη στο χρώμα των δοντιών. Αυτό κρύβει την εκτεθειμένη ρίζα του δοντιού, καθιστώντας την λιγότερο ορατή και πιο άνετη.

Αισθητική Οδοντιατρική

Η ύφεση των ούλων μπορεί να συμβεί όταν ένα δόντι είναι στραβό, σε άκρο ή περιστροφή. Οι τιράντες μπορεί να είναι μια επιλογή σε αυτές τις περιπτώσεις. Μόλις το δόντι ευθυγραμμιστεί σωστά, το περιθώριο των ούλων μπορεί τελικά να διορθωθεί.