Ουλίτιδα: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Η ουλίτιδα είναι ένας τύπος ασθένειας των ούλων. Συχνά, αναπτύσσεται όταν η πλάκα συσσωρεύεται στα δόντια και προκαλεί φλεγμονή στον ιστό των ούλων. Αυτό συμβαίνει επειδή η πλάκα παράγει διάφορες τοξίνες που ερεθίζουν τον ιστό.

Σε ορισμένους ασθενείς, αυτό οδηγεί μόνο σε φλεγμονή. Ωστόσο, άλλοι εμφανίζουν αιμορραγία των ούλων. Επιπλέον, τα βακτήρια από την πλάκα έχουν τη δυνατότητα να οδηγήσουν σε προβλήματα πέρα από την περιοδοντική νόσο. Για παράδειγμα, μπορεί να προκαλέσει αποδυνάμωση του σμάλτου των δοντιών.

Ακόμη και με συχνό βούρτσισμα, είναι απαραίτητο να φροντίζετε τα ούλα σας. Ένα υγιές στόμα ξεκινά με υγιή ούλα και δόντια.

Δυστυχώς, η ουλίτιδα εμφανίζεται συνήθως σε 3 στους 4 Αμερικανούς κάποια στιγμή στη ζωή. Ωστόσο, είναι δυνατό να το αντιστρέψετε με την κατάλληλη φροντίδα από νωρίς. Χωρίς θεραπεία, εξελίσσεται σε περιοδοντίτιδα, η οποία είναι μια πιο σοβαρή μορφή ουλίτιδας.

Σε αυτό το στάδιο, έχει τη δυνατότητα να προκαλέσει απώλεια δοντιών σε ενήλικες. Ας αφιερώσουμε λίγο χρόνο για να μάθουμε περισσότερα σχετικά με την ασθένεια των ούλων, τα συμπτώματα και την πρόληψη. Εάν έχετε οποιεσδήποτε ερωτήσεις, θυμηθείτε ότι ο οδοντίατρός σας είναι μια εξαιρετική πηγή πληροφοριών.

Κλείστε ένα ραντεβού με έναν οδοντίατρο στην περιοχή σας για μια ενδελεχή εξέταση στοματικής υγείας.

Αιτίες Ουλίτιδας

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, η κύρια αιτία της ουλίτιδας είναι η συσσώρευση πλάκας. Η πλάκα είναι μια κολλώδης μεμβράνη που εμφανίζεται φυσικά στα δόντια και τα ούλα. Δυστυχώς περιέχει βακτήρια.

Ωστόσο, άλλοι παράγοντες έχουν τη δυνατότητα να αυξήσουν τον κίνδυνο ουλίτιδας. Εάν κάποιος από τους παρακάτω παράγοντες ισχύει για εσάς, είναι σημαντικό να προσέχετε πολύ τα δόντια και τα ούλα σας. Επιπλέον, μιλήστε με τον οδοντίατρό σας για το πώς να βελτιώσετε την οδοντική και στοματική σας υγεία.

Κάπνισμα & Χρήση Καπνού

Ένας από τους μεγαλύτερους παράγοντες κινδύνου για την ασθένεια των ούλων είναι το κάπνισμα και η χρήση καπνού. Επιπλέον, μειώνει την πιθανότητα επιτυχούς θεραπείας. Σύμφωνα με ορισμένες έρευνες, οι καπνιστές έχουν πολλές φορές περισσότερες πιθανότητες να υποφέρουν από ουλίτιδα.

Ακατάλληλη Στοματική Υγιεινή

Η κακή στοματική υγιεινή είναι μια εύκολα αποφευχθείσα αιτία της νόσου των ούλων. Συνηθισμένα παραδείγματα είναι η έλλειψη οδοντικού νήματος και το ακατάλληλο βούρτσισμα.

Δεν αφαιρείται πλήρως η πλάκα

Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι άνθρωποι χάνουν την πλάκα γύρω από τη γραμμή των ούλων ακόμα και όταν αφαιρούν την πλάκα στα δόντια. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να χρησιμοποιείτε τακτικά οδοντικό νήμα και να χρησιμοποιείτε μια βούρτσα γύρω από τη γραμμή των ούλων.

Στρες

Μεταξύ των πολλών αιτιών της ουλίτιδας, οι άνθρωποι σπάνια σκέφτονται το άγχος. Το συνεχές άγχος έχει τη δυνατότητα να αποδυναμώσει το ανοσοποιητικό σας σύστημα. Αυτό επηρεάζει αρνητικά την ικανότητα του σώματός σας να καταπολεμά τις λοιμώξεις, οι οποίες περιλαμβάνουν την ασθένεια των ούλων.

Φτωχή διατροφή

Η κακή διατροφή στερεί από το σώμα σας τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται. Με τη σειρά του, γίνεται πιο δύσκολο για το σώμα σας να καταπολεμήσει τις λοιμώξεις.

Χρόνιες ασθένειες

Οι χρόνιες ασθένειες βλάπτουν την ικανότητα του σώματός σας να καταπολεμήσει τη μόλυνση. Αυτό αφήνει το σώμα σας πιο ευάλωτο σε μια σειρά από λοιμώξεις και βακτήρια, συμπεριλαμβανομένης της ουλίτιδας. Αυτά κυμαίνονται από διαβήτη έως HIV και καρκίνο.

Εάν έχετε οποιαδήποτε ιατρική πάθηση, είναι σημαντικό να ενημερώσετε τον οδοντίατρό σας.

Φάρμακα

Δυστυχώς, τα φάρμακα για ορισμένες παθήσεις έχουν αντίκτυπο στη στοματική υγεία. Όταν έχετε ένα ραντεβού με τον οδοντίατρό σας, ενημερώστε τον για τυχόν συνταγές ή φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή που παίρνετε.

Επειδή είναι ζωτικής σημασίας η εξάλειψη της πλάκας για την πρόληψη της ουλίτιδας, θυμηθείτε να χρησιμοποιείτε μια οδοντόκρεμα κατά της ουλίτιδας. Επιπλέον, ορισμένα στοματικά διαλύματα βοηθούν στην καταπολέμηση της πλάκας, των βακτηρίων και των λοιμώξεων.

Εστιάστε στη βελτίωση της ρουτίνας της στοματικής σας υγιεινής: βουρτσίστε για τουλάχιστον 2 λεπτά δύο φορές την ημέρα και χρησιμοποιήστε οδοντικό νήμα τουλάχιστον μία φορά την ημέρα.