Ποια είναι η διαφορά μεταξύ όψεων πορσελάνης και ζιρκονίας

Οι οδοντικές όψεις είναι μια πολύ δημοφιλής επιλογή από όσους θέλουν να κάνουν γρήγορες αλλαγές χρώματος και σχήματος στα δόντια τους, μεταμορφώνοντας τα χαμόγελα μέσα σε λίγες μόνο εβδομάδες. Οι όψεις πορσελάνης έχουν χρησιμοποιηθεί με μεγάλη επιτυχία τις τελευταίες δεκαετίες, αλλά καθώς η δημοτικότητα των καλλυντικών όψεων έχει επεκταθεί, το ίδιο και η γκάμα αυτών των καλυμμάτων για δόντια στο χρώμα των δοντιών. Μπορεί να προκαλέσει σύγχυση. όψεις πορσελάνης; Καπλαμάς ζιρκονίας; Ποια είναι αυτά και ποια η διαφορά;

Τι είναι οι όψεις πορσελάνης και ζιργκόν;

Η πορσελάνη και η ζιρκονία είναι και οι δύο τύποι κεραμικών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή οδοντικών όψεων. Η πορσελάνη είναι μια πιο δημοφιλής επιλογή μεταξύ των οδοντιάτρων.

Ιστορικά οι όψεις πορσελάνης έχουν βρεθεί ότι μιμούνται το φυσικό χρώμα, τη διαφάνεια και τη λάμψη των δοντιών καλύτερα από τη ζιρκονία. Μοιάζουν περισσότερο με αληθινά δόντια παρά με ζιρκονία. Πρόσφατα δημιουργήθηκαν νεότερα υλικά ζιρκονίας τα οποία είναι πιο ημιδιαφανή από πριν.

Οι όψεις πορσελάνης προσκολλώνται καλύτερα στο δόντι, αλλά η ζιρκονία μπορεί να αντισταθεί καλύτερα στο κάταγμα ή στα τσιπς.

Οι ιδιότητες των Καπλαμάδων Πορσελάνης & των Καπλαμάδων Ζιργκόν
Συγκρίνοντας τις ιδιότητες των καπλαμάδων από πορσελάνη και ζιρκόνιο.

Καπλαμάδες πορσελάνης

Οι όψεις πορσελάνης είναι λεπτά κομμάτια κεραμικού που προσκολλώνται στο μπροστινό μέρος των δοντιών σας για να μεταμορφώσουν το χαμόγελό σας. Μοιάζουν με φυσικά δόντια και παρέχουν δύναμη και σταθερότητα. Είναι συχνά το υλικό επιλογής για οδοντικές όψεις καθώς φαίνονται αισθητικά ευχάριστες και είναι ισχυρές, ανθεκτικές και μακράς διαρκείας.

Μια σειρά από κεραμικά υλικά χρησιμοποιούνται για την κατασκευή όψεων πορσελάνης

Οι σύγχρονες όψεις πορσελάνης κατασκευάζονται από μια σειρά από οδοντικά κεραμικά, όπως διπυριτικό λίθιο (Emax), υλικό λευκίτη (Lumineers) και κεραμική πορσελάνη feldspathic. Γενικά, οι όψεις Emax θεωρούνται ως μια πιο συντηρητική επιλογή και είναι κατάλληλες για ασθενείς με υγιή δομή δοντιών, ενώ οι όψεις feldspathic μπορεί να είναι πιο κατάλληλες για ασθενείς με εκτεταμένα οδοντικά προβλήματα ή ασθενείς με πολύ υψηλές αισθητικές προσδοκίες.

Οι καπλαμάδες πορσελάνης μπορούν να κατασκευαστούν λεπτές ή εξαιρετικά λεπτές
Διατίθενται λεπτοί και εξαιρετικά λεπτοί καπλαμάδες με πάχος 0,5 και 0,1 – 0,3 mm αντίστοιχα.

Η πορσελάνη μοιάζει με αληθινά δόντια

Αυτοί οι καπλαμάδες είναι σμιλεμένοι ξεχωριστά για κάθε ασθενή, επομένως είναι σχεδόν αδύνατο να διακρίνουμε τη διαφορά μεταξύ τους και ενός φυσικού δοντιού. Μέχρι πρόσφατα, οι όψεις ζιρκονίας δεν ήταν ημιδιαφανείς, επομένως δεν έμοιαζαν με φυσικά δόντια, επομένως χρησιμοποιούνται μόνο για στεφάνες στα πίσω δόντια.

Η πορσελάνη είναι ανθεκτική στη χρώση

Σε αντίθεση με τα φυσικά σας δόντια, αντιστέκονται στο λεκέ από καφέ, τσάι και κόκκινο κρασί.

Οι όψεις πορσελάνης διαρκούν περισσότερο

Οι σύγχρονες πορσελάνες μπορούν να διαρκέσουν 15-20 χρόνια όταν φροντίζονται.

Η πορσελάνη προσκολλάται εύκολα στα δόντια και κολλάει καλά

Όλοι οι τύποι κεραμικών μπορούν να εφαρμοστούν με μια τυπική τεχνική. Οι όψεις Zirconia εφαρμόζονται χρησιμοποιώντας διαφορετικό πρωτόκολλο. Μόλις κολληθούν στα δόντια, οι όψεις πορσελάνης είναι δύσκολο να κουνηθούν. Η ζιρκονία συνδέεται λιγότερο εύκολα και είναι πιο πιθανό να ξεσπάσει.

Η πορσελάνη δεν είναι κατάλληλη για βρουξισμό

Υπό υπερβολικές πιέσεις – όπως ο βρουξισμός ή όταν τα δόντια χρησιμοποιούνται ακατάλληλα, οι όψεις πορσελάνης μπορεί να σπάσουν. Εάν σφίγγετε και τρίβετε τα δόντια σας, η ζιρκονία μπορεί να είναι πιο κατάλληλη.

Καπλαμάδες ζιργκόν

Οι καπλαμάδες ζιρκονίας κατασκευάζονται από ζιρκόνιο ή διοξείδιο του ζιρκονίου που είναι ένας εξαιρετικά ισχυρός κεραμικός, μεταγλωττισμένος κεραμικός χάλυβας. Είναι πρακτικά άθραυστα.

Το πρόβλημα με αυτό το κεραμικό (μέχρι πρόσφατα δηλαδή) είναι ότι είναι αδιαφανές, δεν είναι πολύ διαφανές και οι όψεις δεν μοιάζουν με φυσικά δόντια. Αυτό σημαίνει ότι δεν είναι πολύ αισθητικό και οι όψεις έμοιαζαν προφανώς με ψεύτικα δόντια. Σκεφτείτε τα δόντια της γαλοπούλας. Έτσι έχει χρησιμοποιηθεί μόνο για την κατασκευή στεφάνων για τα πίσω δόντια ή ως πλαίσιο για όψεις που καλύπτονται με πορσελάνη feldspathic.

Ζιργκόν επικαλυμμένο με πορσελάνη έχει χρησιμοποιηθεί για εκείνους τους ασθενείς που σφίγγουν και τρίζουν τα δόντια τους.

Το νεότερο στυλ Zirconia είναι ισχυρό και αισθητικό

Δημιουργήθηκε ένα νεότερο υλικό από ζιρκόνιο αναμεμειγμένο με αλουμίνιο και διοξείδιο του λιθίου. Αυτή η νέα ζιρκονία είναι απίστευτα ισχυρή, ημιδιαφανής και αισθητικά ευχάριστη. Έχουν κατασκευαστεί λεπτοί και υπερλεπτοί τύποι που προσφέρουν πολλά οφέλη έναντι των όψεων πορσελάνης.

Το ζιρκόνιο είναι απίστευτα ισχυρό

Είναι πολύ ισχυρά, επομένως αντιστέκονται στο σπάσιμο κατά την δοκιμή (όταν ελέγχονται η εφαρμογή, το σχήμα και το χρώμα πριν από την τελική εφαρμογή) και όταν στερεωθούν στη θέση τους. Αυτό είναι πλεονεκτικό σε σχέση με ορισμένους τύπους καπλαμά πορσελάνης, καθώς μπορεί να είναι εύθραυστοι μέχρι να στερεωθούν στη θέση τους. Μπορεί να είναι ευκολότερο να τα χειριστείτε πριν την εφαρμογή εάν απαιτούνται αλλαγές στην εφαρμογή και το σχήμα.

Οι καπλαμάδες ζιρκονίας δεν δένουν καλά

Ωστόσο, οι συμβατικές και νεότερες όψεις ζιρκονίας δεν προσκολλώνται πολύ καλά στα δόντια. Έτσι, αυτοί οι καπλαμάδες είναι πιο πιθανό να αποκολληθούν ή να πέσουν. Ο λόγος για αυτό είναι ότι το ζιρκόνιο είναι ανθεκτικό στο οξύ, επομένως η επιφάνεια δεν μπορεί να χαραχθεί και δεν μπορεί να τραχύνει. Η διαδικασία χάραξης βοηθά το οδοντικό τσιμέντο να κολλήσει όψεις πορσελάνης στο σμάλτο των δοντιών.